Stallone is csutakolta

2006.11.30. 08:15

Íratlan szabály, hogy művészfilmben nem lehet sportautó. Legfeljebb mint a Dino Risi rendezte 1962-es Előzés (Il Sorpasso) Lancia Aurelia Spidere, ami Vittorio Gassman karakterének nagyképű, felvágós vonásait volt hivatott kiemelni. Egyébként azonban a sportautók helye a kommersz, vagy a még annak is gyenge vasárnap délutáni szemetek között van.

Hátborzongatóan fanatikus társaság készítheti az Internet Movie Car Database honlapot, ahol kereshetünk autó vagy film szerint, és még azt is listázzák, mennyire fontos szerepet töltött be az autó az adott filmben. Egy csillag az egyszerű, utcán elsuhanó, öt a főszereplő. Az 1977-es Mr. Billion (The windfall) című filmben történetesen egyetlen csillagot ért a Lamborghini Urraco: a háttérben parkolt, miközben egy szereplő (Terence Hill) az utcán sétált. Sebaj, egy lelkiismeretes autóbuzi filmgyűjtő kiszúrja, és ad rá egy csillagot. Az olasz mozgásművésszel készült filmben játszik még Mustang Mach 1, kétféle Ford Fairlane, Countach és Espada, Toyota Celica ST, Ferrari Dino és 330.

A Kicsi a kocsi, de erős (1968) főszereplője természetesen Herbie, a Bogár, de az autóversenyek természetéből fakadóan a többiek mind szupersportautók. Bajos volna mindenkit felsorolni, úgyhogy maradjunk a Lambónál: egy darab piros 400 GT.

A sárkány - Bruce Lee élete (1993) elég szörnyű volt, én már a főszereplő korhűtlenül tépett frizurája miatt se tudtam végignézni. Bruce Lee-t nekem baltával nyesett frufruval alakítsák. Így hát a fürdővízzel kiöntöttem a gyereket is, egy piros Lambo 400 GT-t. További szereplők: Mercedes SL, Porsche 356 kabrió, NSU RO-80, kétféle VW Transporter és Bentley Continental. A nemzetközi mozi-adatbázisból letölthető a film trailere. Reménykedtem, hogy legalább utólag bepótolhatom a Lambót, de nem: a kaszkadőr egy piros állólámpás Mercin szaltózik keresztül - nincs mese, ha a Lambót akarjuk látni, mehetünk a tékába.

Az Automan című 1983-as mozi valószínűleg nem jött be hozzánk, de a producer neve ismerős lehet: Glen A. Larson találta ki a Knight Ridert. Az ismertető szerint az Automan a hasselhoffos sorozathoz hasonló ökörség lehet, amit ivarérett ember csak az autók miatt nézhet. Viszont az Automan 13 rész után Amerikában megbukott. Viszont szerepelt benne egy Countach.

A Dobermann (1997) szereposztásában van valami Luc Besson-szerű , pedig ez nem Luc Besson: Tchéky Karyo, Vincent Cassel, Monica Bellucci. A film nézhető, alulról súrolja az emlékezetes kategóriát, mármint amit az ember nem felejt el azonnal. És hát van benne egy piros Countach. Mintha még valamilyen számítógépes játék is készült volna belőle.

Na ja, az 1984-89-ig forgatott Miami Vice természetesen nem lehetett meg fehér Countach nélkül, Miamiban amúgy is lépten-nyomon ilyenek teszik tönkre a forgatást.

Egy akkora szar, mint az 1980-as Ágyúgolyófutam készítőinek a hágai nemzetközi bíróságon kéne üldögélniük a vádlottak padján, emberiség elleni bűnökért. Szól viszont mellettük enyhítő körülmény, amit Carla Del Ponte a javukra ír: töméntelen különleges autó. Aston Martin, Mustang, Ferrari 308, Mazda Cosmo (!), Subaru DL, Mitsubishi Starion (a sofőr Jackie Chan!!!) satöbbi, satöbbi, na de a főhős mi más lehetne, mint egy... egy... fekete Countach! És persze a fárasztó Burt Reynolds, Roger Moore, és Charlie legszebb angyala, Farrah Fawcett. Most így hirtelen meg is kívántam. Nincs meg valakinek?

A Countach tartós fogyasztási cikk, egyikük olyan sokáig kibírta, hogy a távoli jövőben játszódó, 1995-ös Judge Dreddben szerepelt. A jó formaterv lényege, hogy soha nem avul el. Ami ütött 1971-ben, az húzós lesz 95-ben, de még kétezerötszázvalahányban is.