2016.02.27. 12:54

A BGS Technic 8807 egy őszinte szerkezet. Ezért tisztelni illik, mert nem ígér semmit, ami ne lenne világos első ránézésre. Görgős térdvédőnek hívja a webshop, de maradjunk inkább a térdeplőnél, hiszen a térdvédő, mint olyan, nem csak akkor védi a térdet, ha térdeplünk na meg nem is láttam még speedmotorost BGS 8807-essel a térdén kanyarodni a visegrádi szerpentinen. Szóval térdeplő, görgős. Térdepelni kell rajta, ha éppen térden állva csinálunk valamit.

Felépítése egyszerű: lényegében egy műanyag trepni, két – szivaccsal bélelt – mélyedéssel a szabvány méretű térdeknek (van ilyen egyáltalán?), egy mágneses kis körrel a közepén és öt görgővel. A teherbírása 100 kiló, ami nem sok, de mivel pontosan ennyi vagyok mostanság, így nyugodt lélekkel térdeltem rá, csak hogy megnézzem, hogyan hajlik és nyeklik. Nem mondanám éppen bizalomgerjesztőnek, de sok ilyen szerszámot láttam már, amely 20 éve haldoklik és még mindig működik. Szóval tökre lehet, hogy a 8807-es trepnije örök élet meg egy nap.

A kerekek csapágyazása aránylag jó, finoman siklanak, de a lemezvilla, amelynek szorosan fognia kellene az öt görgőt egyszerűen hitványul néz ki, ezen nincs mit szépíteni. Gurulni jól gurul, mivel a kerekek kemények, ezért még a puha linóleumon is aránylag könnyen mozgunk vele, de azért dolgozik alattunk rendesen. Merevségét leginkább egy második generációs Mégane CC-éhez hasonlítanám. Illetve állj: térdelve mozogni? Igen, lehet, hiszen a kerekek nem fékezettek, és mivel mind az öt szabadonforgó, így garantáltan mindig elindul valamelyik irányba.

És most álljunk meg egy pillanatra, ne törjünk mindjárt pálcát a BGS 8807-es felett. Hiszen simán lehet, hogy valamire jó. Az, hogy még egyetlen műhelyben sem láttam ilyet – ellentétben az aláfekvővel és a szerelősámlival – még jelentheti akár azt is, hogy csak most szivárog be lassan a repedéseken-réseken és szorítja ki a szivacsos, fémkeretes aláfekvőket (tudják, amit a nap végén berúgunk valamelyik sarokba). Viccet félretéve, próbáljunk meg objektívek lenni. Térdelve dolgozni egyáltalán nem kényelmes. Én adtam neki egy esélyt és a Rulettkerék-Mercedes matricázásához akartam használni, de ahogy húztam és simítottam rá az oldalára a matricát, úgy toltam el magam az autótól. Kialakítása miatt ülni nem lehet rajta, ha molyolós munkát végzünk (fényszórócsere, fényezés, akármi), akkor hamar elzsibbad a lábfejünk, hiszen lényegében azon támaszkodunk, azzal a különbséggel, hogy a térdünk nem lesz piszkos. A tiszta ruha pedig ritkán szempont a műhelyben. Biztosan meg lehet magyarázni, mire is jó igazán, de abban az erős konkurenciával teli közegben, melyet szögegyszerű, nyitható fedeles szerelőszékek (5200 Ft), állítható fejtámaszos, mágnestálas, gurulós aláfekvők (10 000+ Ft) uralnak már évtizedek óta, ott meglehetősen nehéz lesz érvényesülnie 10 ezer forintos árával.

Pedig ez nem sok, csak nehéz bármire is használni, amire a másik kettő nem felel meg legalább annyira. Alternatív megoldásként a kiskerti gyomlálásra gondoltam, de ott elakad és sáros lesz, a gyerekek tologatnák egymást rajta, de ahhoz túl random irányokba indul el. Viszont mobil imazsámolynak elsőrangú lehet, így vándorlelkészek- és papok egy furgonnyi ilyennel bárhol celebrálhatnak egy kiadós istentiszteletet vagy misét. Na, csak megfejtettük a végére. Merészebb dolgok is eszembe jutottak, de azokat inkább nem írjuk le ide, nem űzünk viccet a szemétégető mellett dolgozó lányokból.

A BGS 8807 tehát van, létezik, aki vágyik rá, az nem panaszkodhat, hiszen megvehető, de mindenképpen írjon levelet arról, hogy mire használja!