Minden hibrid tud menni elektromosan?

2020.12.02. 16:13 Módosítva: 2020.12.02. 16:13

Hibrid és hibrid közt is jelentős különbségek vannak. Például abban, hogy képesek-e tisztán elektromos üzemben közlekedni. Ha pedig igen, akkor mekkora távolságra indulhatunk velük bátran?

Már az elején lelőjük a poént: nem minden hibridautó képes pusztán a villanymotorral menni. Erre a legkiválóbb példát az úgynevezett lágy vagy mild hibridek jelentik, legyen szó akár 12, akár 48 voltos rendszerről. Ma már egyre több gyártó kínál ilyen megoldással autót, elég, ha csak a Suzuki csaknem teljes modellpalettáját említjük. Ezekben a kocsikban integrált indítógenerátor szerepét tölti be a villanymotor. Önálló helyváltoztatásra nem alkalmas, viszont besegít a gyorsításokba, kíméli az önindítót, és csekély mértékben csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

swift-36

A teljes vagy normál hibridek akkumulátorcsomagja általában kicsi, így ezek is legfeljebb néhány kilométert bírnának tisztán elektromosan. A gyakorlatban inkább városi araszolgatáskor vannak érezhető előnyei a villanymotor jelenlétének. De ha a pusztán kilowattórákkal megtehető távolság maximalizálására utazunk, egyértelműen a plug-in, azaz konnektorból tölthető hibridek a nyerők.

Ezekben már jelentősebb méretű akkupakkok vannak, ennélfogva egészen használható elektromos hatótávval bírnak. Változó, hogy egy-egy márka saját rendszere milyen sebességtartományban engedi működni a villanymotort, és persze a különféle extrák használatától, a vezetési stílusunktól és a teljesítménytől is függ a megtehető kilométerek száma. Általánosságban azért elmondható, hogy 15-30 kilométert elmennek egy töltéssel, de akadnak olyanok is, amelyek 50-et, vagy annál is többet tudnak, így akár a napi ingázást is abszolválják.

Hibrid Advent a Totalcaron

A hibridek már sok éve köztünk járnak, de még mindig megannyi kérdés merül fel velük kapcsolatban, amit talán nem is merünk már feltenni.

2020. december 1-től 24-ig minden nap megválaszolunk egy gyakori kérdést a témában.

Megéri figyelni, mert a két ünnep között jövünk egy teszttel is a témában, ahol a cikkekből megszerzett tudással vezetéstechnikai tréninget lehet nyerni a drivingcampen.

A cikksorozatot a Suzuki támogatja.

Suzuki advent totalcar 600x300