Váltás világos nézetre

Teljes cikk

Mennyi? 30! Elkészült Novoth Tibi tökéletes BMW-je

Erőmérő: Novoth Tibi BMW 330ti-je

2022.09.30. 12:18

A Tibi Műhelye sorozatban Novoth Tibi motorépítését Papp Tibi dolgozta fel, akkor a két Tibi megígérte, hogy a végén elmondják, mibe is kerül az ilyen színvonalú motorépítés. Mindenképp nézzétek meg azokat a videókat, garantáltan nem marad kérdés a motorépítés rejtelmeiről. Mostanra egy dolog maradt hátra: megmérni, hogy nőtt-e egyáltalán a teljesítmény!

A sorozatot én is érdeklődéssel követtem, de nem kaptam belsős infókat, szépen ki kellett várnom, hogy megjelenjen a következő rész. A lényeg, hogy Tibi egy 2,5-ös motorból csinált szinte kizárólag gyári alkatrészek felhasználásával háromliterest. Mint a régi viccben, amikor a kapitány kérdezi a gépházat: Mennyi? 30! Mi harminc? Mi mennyi?!

DSC00091

És ez most a mennyi ideje. Egy kicsit hosszabb is lett az epizód, mert van mit elmondani a motorról és az építés részleteiről. Emellett a lélektani dolgok sem lényegtelenek, mert nagyobb motorral bárki vehetett volna E36-ot, de itt most az építés a lényeg, Built not bought, ugye. Épp ezért, ha időd engedi, nézd meg a videókat, amelyek részletesen feldolgozzák a folyamatot.

A mérés teljes folyamatát végiggyönyörködtem. Most nem egy nagy gyár termékét mértünk, egy személytelen valamit, hanem egy ember saját keze munkáját, akit ráadásul még ismerünk is. Tibi nem spórolta el a bejáratást, így tényleg csak a pad volt hátra. Fél literrel nyertünk közel 80 lóerőt, na jó, azért más módosítás is kellett. Driver's car ahogyan az angol mondaná. Közel kerültünk a gyári M3-as szintjéhez, persze az minden tekintetben más világ. 

Kérlek ha tetszett, oszd meg, lájkold, kommentelj ,és jelentkezzetek autóitokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, akár korszerűbb összkerekes és/vagy elektromos autóval is, itt azt is meg tudjuk mérni, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!