Villanybringás céget vásárol a Porsche

2022.06.10. 08:50

A 2013-ban alapított Fazua a komolyabb elektromos biciklik hajtásláncát szállítja. Könnyű, és nagyon diszkrét kialakítású megoldásokat gyártanak többek közt olyan márkák bringáiba, mint a Bottecchia, Canyon, a Corratec vagy a Fuji. 2022 elején a Porsche a részvények 20%-ának megvásárlásával lett a cég része, most viszont egyben megvették az egészet, így a Fazua teljesen az autógyártó irányítása alá kerül.

A Fazua Drive System egyetlen egységben hordozza a motort és az akkumulátort, ez az egész 4,6 kilót nyom, és mivel a bringák vázába integrálható, így egy külső szemlélő szinte észre sem fogja venni, hogy rásegítéses a bicikli.

Nem a Fazua az első, amitbe a Porsche bevásárolja magát: korábban a Mate Rimac által alapított, Greyp nevű horvát e-bike cégben is többségi részesedést szerzett, az új felvásárlással kapcsolatban pedig azt jegyezték meg, hogy két külön vegyesvállalat jön létre irányításuk alatt, az egyik a Porsche eBike következő generációját fogja gyártani és forgalmazni, míg a másik a villámgyorsan növekvő mikromobilitási piac technológiai megoldásait szállítja. Ezt talán legegyszerűbb úgy fordítanunk, hogy lesz egy szerelemprojekt a Porsche saját márkaneve alatt, és lesz egy komolyabb profit reményével kecsegtető tömeggyár.

Az elektromos bringák piaca a COVID ideje alatt robbant nagyot, mostanra pedig gyorsabban fejlődik a legtöbb régióban, mint a hagyományos kerékpároké. Noha rengeteg autógyártónak létezik elektromos kerékpárja, a legtöbb valamilyen egyszerű márka-együttműködés része. A Porsche viszont elég komolyan gondolja ezt a piacot.

Olcsó villanybringa? Bolla Gyuri kipróbálta!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!