Hat karácsonyi ajándék az autók szerelmeseinek

2022.12.09. 12:50

Kettőt pislogunk, és itt is lesz a karácsony, ha nincs meg a megfelelő ajándék a család autóőrültjének, adunk még néhány tippet. Előző cikkünkben a viszonylag olcsó, 20 ezer forint alatti ajánlatokat veséztük ki, most viszont nem szabtunk meg ilyen határt, fillérestől méregdrágáig minden belefér.

Vezetéstechnikai tréning

Még az első helynél is feljebb tennénk a sorban, ha lehetne ilyet. Ez egy tipikus ajándék: az ember magának nem szívesen veszi meg, illetve egyáltalán nem gondol arra, hogy szüksége lenne rá, adni viszont őszinte szeretettel lehet, mivel egy hirtelen szituációban akár életet is menthetnek a tréningen tanultak.

A Totalcar tréningre érkezők jellemzően ledöbbennek, hogy 5-25 év vezetés után mennyi újdonságot lehet tanulni pár órában – hogyan kell helyesen ülni az autóban, hogyan kell fogni a kormányt, hogyan kell vészfékezni, elkerülő manővereket helyesen csinálni, mennyire lehet korrigálni az autó megcsúszását, de persze a legfontosabb: mik az intő jelek, amikor inkább előre el kell venni a gázt, mintsem a kanyar közepén meglepődni.

Gyakori tévhit, hogy a vezetéstechnikai tréning veszélyes, komoly autó kell hozzá, és nagyon terheli is a kocsit, ezek közül egyik sem igaz. Ezek a pályák úgy vannak kitalálva, hogy a legnagyobb kicsúszások is bőven biztonságos területen érjenek véget, autóból pedig tényleg bármilyen jöhet: legyen rajta viszonylag jó gumi, legyen rendben a féke, a futóműve, és ne folyjon belőle nagyon semmi. Olyan elvárás nincs, ami ne kéne ahhoz, hogy a közúton nyugodt szívvel közlekedhessen az autó.

A Totalcar tréningeket is szervező Groupama tanpályán nem sokkal 20 ezer forint fölött indulnak a kétórás gyorstalpalók, de az tényleg csak egy ízelítő, mi inkább a 4 órás tréningeket ajánljuk. Érdemes megnézni a Tulaj a Pályán sorozatunk forgatási helyszínéül szolgáló Drivingcamp ajánlatait is.

Menetrögzítő kamera

Nemcsak mókás eseteket lehet vele rögzíteni, egy baleset esetén akár bizonyítékként is felhasználható a menetrögzítő kamera felvétele, a hatóságok számára legalábbis nincs tiltva az, hogy elfogadják ezeket.

A jobb menetrögzítő kamerák akkor is aktívak, ha a tulajdonos épp távol van az autótól, és ha valamilyen ütést, rázkódást érzékelnek, akkor rögzítést indítanak, jó esetben pedig lehet egy felvételünk arról, aki nekikoccant az autónknak, de hirtelen feledékenységből elfelejtett elérhetőséget hagyni az ablaktörlő alatt. Személyi sérüléssel járó baleset esetén akár a sofőr szabadságát is megmentheti, ha tudja bizonyítani, hogy nem ő volt a hibás, de anyagi kárral járó esemény kapcsán is jó, ha megvan a videó, nem beszélve egy esetleges közúti atrocitásról.

Olcsón is lehet kamerákat kapni, viszont ha már veszünk és beépítünk, akkor érdemes olyat venni, ami megbízható, tisztességes a képminősége, jó mobilos kezelőfelülete van a videók gyors mentéséhez, és hazai garanciával érhető el, ha esetleg mégis valami baja lenne. Nálunk idén a kijelző hiánya ellenére is a 70Mai M500 volt az egyik nagyon szimpatikus tesztalany, de akinek kell a kijelző, esetleg egy felhős tárolónak is örülne, az a Garmin 57-essel is boldog lehet, előbbi 50 ezer, utóbbi 80 ezer körül szerezhető be.

Élményvezetés

Autós újságírónak többek közt azért jó lenni, mert rendszeresen hozzáférünk olyan sport- vagy luxusautókhoz, amikhez egyébként nem, de biztosan nem ekkora dózisban. Ez a lehetőség viszont mostanra mindenkinek adott. Ha meg akarod tudni, mire gondolunk, amikor a Ford Mustang V8-as üvöltéséről és buta hátsó futóművéről, vagy épp a Ferrari szívhez szóló motorhangjáról, de slendrián belteréről, nem kell megvenni, átíratni, fenntartani, tárolni, tankolni. Egy élményvezetés már egész sok mindent megmutat belőlük, és ehhez képest már nem is olyan drága.

Vannak lehetőségek közúti vezetésre, de mi mindenképp azt ajánljuk, hogy ha lehet, inkább valamilyen versenypályás élményt válasszatok, és lehetőleg ne is az alapcsomagot, három kör alatt egy komolyabb autóval meg sem lehet ismerkedni, nemhogy még bizalmas kapcsolatot kialakítani az instruktorral, hogy elkezdjen hinni a pilótában, és merje azt mondani, hogy most már tolhatod, ahogy a csövön kifér.

Nyomkövető

Na, ez már nem mindenkinek szól, de akinek igen, annak nagyon. Teremgarázsban tárolt hobbiautóhoz nagy kincs lehet egy jól elrejtetett, minőségi nyomkövető, de ha csak elfelejtetted, hova parkoltál, akkor is nagy segítség lesz.

Az olcsó megoldás egy Apple AirTag lehet, ami folyamatos internetkapcsolat híján nem tud annyira folyamatos, megnyugtató kapcsolatot biztosítani, mint a saját SIM-kártyás változatok, viszont a semminél sokkal több, és forgalmasabb területeken nagyon jól működik, a paletta teteje pedig a NaBi, ami egy 5G-s, NB IoT hálózaton futó profi cucc, gyakori szinkronizálással, nagyon alacsony fogyasztással, strapabíró kivitelben, ami mindenféle vész, mozdulás esetén is azonnal értesít.

Játék!

Persze, elmúltunk már 12 évesek, de azért a lelkünk mélyén örökre gyerekek maradunk. Életem során elég nagy merítésnyi autóbuzit ismertem meg, ez alapján állítom, mindenkiben ott lakozik a bütykölgetni, szórakozni szerető kisfiú, aki a Duplo-vonat óta rá van akadva erre a hobbira. Természetesen nem gyerekes játékokra gondolok, de egy komplex, nehezen összerakható Lego-készlet vagy egy RC-autó is lehet jó választás.

Egészen olcsón, akár mellékes ajándéknak is kijön például egy Lego Speed Champions szett, de a komolyabb készleteken és maketteken át akár a Mammuth Works autóig is el lehet jutni, ami már egy nagyon komoly költségvetésű ajándék.

Elektromos hűtő- és fűtőtáska

A Peltier-elemmel szerelt, szivargyújtóba dugható hűtőtáskák nyáron hidegen, télen pedig melegen tudják tartani az ételeket és az italokat. Vásárlás előtt érdemes megmérni, hogy kényelmesen beférjen a csomagtartóba a láda, illetve érdemes megnézni azt is, hogy milyen teljesítményű a hűtőláda, és van-e rajta 230 voltos csatlakozó, ha megérkezés után, vagy két utazás között is szeretnénk kellemes hőmérsékleten tartani a beltartalmat. Mi a Lidl hűtőtáskáját teszteltük komolyabban, ez viszont csak ritkán bukkan fel a boltokban, tehát karácsonyig minden bizonnyal máshonnan kell majd beszerezni.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!