Más tempó, más érzés – más autójával

2022.06.17. 13:57

Magyarországon egy kisebb réteg kiváltsága a vezetéstechnikai tréningeken részt venni. A kiváltság leginkább agyilag értendő: viszonylag kevesen érzik úgy, hogy önként el kellene menniük ilyesmire, mert az egyfajta be/felismerése annak, hogy létezhet az aktuális tudásodnál jobb autóvezető is. Aki már belátta ezt, megtette az első lépést abba az irányba, hogy megtanuljon jobban vezetni. Sokan vannak így, de messze nem elegen – ezt jól látszik az utakon.

A kiváltságosokból van egy másik csapat is: akit a cégük fizet be képzésre. Ők céges vidéki berúgásokat csapatépítéseket váltják ki ezzel, és két legyet ütnek egy csapásra. A munkatársak tényleg jobban vezetnek a végén, és józanul is jól érzik magukat, mellesleg jobb eséllyel kerülik el a baleseteket. A céges képzéshez ott van a cégautó, ami lehet a személyautón kívül a busztól a pickupon át a kukás autóig bármi. A magánemberek viszont kicsit bajban vannak, ha nem szeretnének a saját autójukkal gyakorolni.

Most a Driving Experience tréningjén jártam, amit onroad tréningnek hívnak; magyarul kicsit ORFK-s hangzású lenne: közúti. Megértem, ha az ember nem feltétlenül a saját autójával jönne el egy ilyenre. De mit kerestem én itt? Hiszen a Totalcar is szervez tréningeket a Groupama Tanpályával közösen – legutóbb például az újdonságnak számító kikerülési és rántópados tréningünk volt –, ez meg a konkurencia, nem? Igen is, meg nem is - ha igazságot akarnék tenni, mindkettőt érdemes elvégezni, mert nem ugyanazt adják.

Egyrészt kíváncsiságból voltam itt. Mint kiderült, ők is befizettek hozzánk egy kémet, akkor én miért ne menjek el az ő sasfészkükbe?! Pláne ingyen. (Igyekeztem a büféebédből is jó sokat fogyasztani.) Másrészt a vezetéstechnikai tréningek világa elég belterjes, főleg Budapest környékére koncentrálódik, tehát szinte mindenkit ismerünk, és mindegyik csapattal jóban vagyunk. A Drivexszel is régi a kapcsolat, az első két SUV-tereptesztünket például velük készítettük.

Másrészt ez az onroad-ként jelzett tréning teljesen más, mint amit bármelyik műanyag bevonatú vezetéstechnikai pályán megtapasztalhat az ember. A vízzel locsolt műgyantás felületeken kis sebesség mellett lehet megtanulni és megtapasztalni a tapadásvesztést, a kikerüléseket és más, vészhelyzeti szituációk kezelését. Viszont ez a Drivex-féle tréning a kiskunlacházi repülőtéren zajlik, aszfalton. És nagyon más sebességeken.

Vagyis itt nyolcvan körüli tempóval kell átfűzni a bójasoron az autót, ha a hirtelen kikerülésre kerül a sor, de van itt is szlalom, körpálya, ilyen-olyan ügyességi feladat, gyakorolhatod, hogyan lehet stabilizálni az alulkormányzottságba átcsapó autót kanyarban és hasonlók. A lényegesen nagyobb tempó nem szimulálja a valóságot, hanem maga a valóság: a biztonságot itt az adja, hogy minden irányban nagy a bukótér, maximum az ürgék és más rágcsálók párzását lehet megzavarni. Így néz ki például egy kikerülési gyakorlat, kb. 80 km/órás sebességgel, lassítva.

Az aszfaltot locsolják, hogy a gumikopást mérsékeljék, de a nap végére azért szemmel láthatóan fogyott a gumi a Toyotámról. A lacházi reptér romantikájához hozzátartozik, hogy a tréningre használt gurulóutakon néha átkocog egy-egy repülő is, de a szabályok egyszerűek: a repülő olyan, mint a villamos, bármerről érkezik, mindig elsőbbsége van.

Az esemény, amit végigkémkedtem, a Drivex és a Schiller Autó Család közös rendezvénye volt, méghozzá azért, mert egy ideje nem volt a magyar piacon olyan tréning, ahol a gyakorláshoz autót lehetett volna bérelni (korábban pl. a BMW tréningjei ilyenek voltak). Mostantól a Schiller-féle autóbirodalom márkáiból lehet bérelni is, ennek díja a normál, saját autós képzés díja felett 30 ezer forint. Azt, hogy az adott pillanatban milyen típusok állnak rendelkezésre, az aktuális képzések kiírásainál lehet megtudni, de alapvetően Dacia, Lexus, Opel, Fiat, Toyota, Skoda modellek közül lehet választani. Véletlenül tehát pont olyanokat, amelyeket a Schiller-hálózat árusít.

Ennek a lehetőségnek van még egy pozitívuma. Aki autóvásárlás előtt áll, alapesetben a szokványos autószalonos próbakörön tudja megítélni, hogy mire képes egy típus. Vagyis semennyire. Egy ilyen vezetéstechnikai képzés viszont jó alkalom a határok feszegetésére. Tudom, az igazi férfi a budira is kikapcsolt ESP-vel megy, de akit esetleg érdekel, mégis milyen egy-egy elektronikus segédlet működése éles helyzetben, azt is megtapasztalhatja itt. Szpojler: vannak ám különbségek.

Az esemény vendégei a két újságírón kívül a Schiller flottaügyfeleiből kerültek ki, akik alapvetően sokat autóznak. Igazából meglepett, de akikkel egy csoportban voltam, tényleg rutinos és motivált vezetők voltak, ügyesen teljesítették a feladatokat, ha netán valakinek nem volt meg elsőre, az is villámgyorsan megtanulta. Ez koránt sem evidens, bőven láttam példát az ellenkezőjére is, akár évi 50-60 ezret vezető autósoknál is.

A másik meglepetés számomra az első generációs Aurisom volt, mert hajmeresztően semleges autó, olyan próbákon, ahol az oldalerőnek kellett volna kiváltania valamiféle kitörést tőle, hát nem járt sikerrel. Szokatlanul kiegyensúlyozott kocsi ez, és mondjuk 78 km/h bementi sebességgel megcsinálta a jávorszarvas-tesztet, míg a mezőny, ennél maximum 6-7 km/órával voltak jobbak a legmodernebb autók gazdáikkal, a Maybach S-Mercivel bezárólag.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy rögtön a mély vizet választja-e. Talán komoly vezetési tapasztalat nélkül nem feltétlenül ezzel kezdeném az önképzésemet, hanem egy műanyagos pályán, ahol kisebbek az erők és a tempó is szerényebb – az pont elég az alapozáshoz, ahonnan aztán például egy ilyen képzésen tovább lehet lépni.

A sajtóközleményben szó van még egy Dirt Experience tréningről is, ez angol nevének megfelelően ez egy offroad tréning, Palánkai Gellért, a tréningeket szervező cég egyik vezetője szerint ezek a tréningek júliustól indulnak majd be.

Végül íme a sajtóközlemény minderről:

Elrajtolt a Schiller Autó Család és a Dirt Experience és együttműködése

Ismerd meg kiszemelt vagy már tulajdonolt autódat szélsőséges körülmények között!

Fejleszd vezetéstechnikai tudatosságod lépésről lépésre fölépített feladatok segítségével biztonságos, kontrollált körülmények között.

 Egy onroad vezetéstechnikai tréningen Kiskunlacházán jelentette be a Schiller Autó Család és a Dirt Experience hivatalos együttműködésének rajtolását. A megálmodott koncepció egyszerű és nagyszerű, ugyanakkor hiánypótló a piacon:

A két fél együttműködésének köszönhetően az autóvásárlóknak már a vásárlás előtt lehetőségük van kipróbálni az általuk kiszemelt autót különböző szituációkban: normál forgalomban, zárt pályán, épített off road pályán, akár szélsőséges helyzetekben. Sőt! Autóból-autóba szállva több modellt vagy márkát is hitelesen összehasonlíthatnak ugyanazon körülmények között, tetszésük szerint! Az adott a tréning árát pedig az általuk vásárolt autó árában/vagy azelső éves szervizből? jóváírják. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára valóban megfelelő modellt. Mindebben professzionális vezetéstechnikai trénerek segítenek, ellenőrzött körülmények között zajlik a program. Ugyanerre természetesen lehetőséget kínálnak a vásárlást követően is egy kedvezményes lehetőséggel, dedikált Schiller tréningekkel.

 Tréning tematikák tekintetében ON ROAD – Driving Experience és OFF ROAD – Dirt Experience képzések is elérhetők:

  • - a hagyományos, safety vezetéstechnikai tréningek különböző sebesség tartományokkal (város, országút, autópálya) a biztonságot helyezik előtérbe.
  • - ECO és zöld rendszámos képzések, melyek az üzemanyagtakarékosságra és környezettudatos vezetéstechnikára fókuszálnak.
  • - OFF ROAD vezetéstechnikai tréningek az első lépésektől akár az extrém kihívásokig lefedik a fejlődni vágyók igényeit. Az erre a célra épített pályán, biztonságos körülmények között a városi SUV-tól a komoly terepjáróig minden autóval értékes tapasztalatok szerezhetők.

A Schiller Autó Család számára ezzel az autók szeretettel szlogenje újabb tartalommal gazdagszik. A Dirt Experience és Driving Experience pedig hiánypótló szolgáltatással tudja emelni tréningjei színvonalát: a tréningek mostantól nem csak saját, hanem bérelhető autókkal is elvégezhetők!

Az 1980-ban alapított Schiller Autó Család Budapesten, 4 telephelyen várja az autó iránt érdeklődőket Opel, Toyota, Skoda, Fiat, Renault, Dacia és Lexus márkák forgalmazásával, ezen felül Volkswagenek és Audik márkaszervizelésével, valamint márkától független Karosszéria Centrummal és flottakezelési és autóbérlési szolgáltatással a Schiller Flotta & Rent.

A Dirt Experience és a Driving Experience munkatársai 1997 óta foglalkoznak vezetéstechnikai tréningekkel. Mindenki számára fontos a közlekedésbiztonság növelése, most ez az összefogás tesz is érte.