Volvo S80 búgó kerék

2002.11.22. 10:05

Erre sem volt még példa, ugyanaz a T. Olvasó mindkét Dokitól választ kap. A nagy Volvo 3 évesen megette volna a kerékcsapágyat?

Hello Doki!

Észrevettem, hogy az autom (VOLVO S80 1999-es évjárat) bal elsõ kereke búgó hangot ad, ami egyre erősödik. Kipróbáltam, hogy álló motorral üresben gurulva (automata váltó esetén, nem is egyszerű manőver) is hallható, tehát nem a motorral van összefüggésben, én a gumiköpenyre, vagy a kerékagy csapágyra gyanakszom.

Az autóban 70 eKm van még az első gumi garniturával (téli gumit is használok), ezért nem a gumi állapota lehet az ok, a gumiszerelők szerint sem valószinű.
A szervízben a szerelők szerint az agycsapágy sem ad hangot.
Előre köszönet, üdv: Leho

Doki2 (Feri):
Hello Leho!
A gumihibát könnyen kiszűrheted, ha a kerekeket elölről hátra szerelteted, és ezután próbakörre mész, és ha a hang megszűnik vagy hátulról hallod, akkor a gumi a ludas. A kerékcsapágy ellenőrzése sem annyira bonyolult, megemelt autónál a kereket, ha megpörgeted, és hallod a zajt, akkor a kerékagy csapágy a hunyó. A kerékagycsapágyra utal az is, hogy amikor kanyarodsz az egyik irányban erősebben a másik irányban kevésbé hallod a búgó hangot.

Doki1 (Attila):
A kezdődő kerékcsapágy gond a napi első indulás után néhány kilométerrel kezd jelentkezni és aztán sebességfüggően erősödik. Megemeléskor nem mindig hallható, mert a súlyt az emelés leveszi a csapágyról. Később már megemelve is jól hallható.
De azért tényleg ki kell játszani a gumis dolgot, mert ez az autó nem szokott ilyen hamar cserés kerékcsapágyat "kunyerálni". (Feltéve, hogy nem találkozott egy jó nagy gödörrel, vagy egy járdaszegéllyel durván. De ez a gumit vágja haza első menetben.)