2009.11.25. 21:59

Tisztelt Autódoki!

Egy BMW 318i, 1996-os autóm van. Elvittem a szerelőhöz kéziféket javíttatni, mert nem fogott. Az autón elől-hátul tárcsafékek vannak, ezt mondtam én, de a szerelő azt mondja, nem, a kéziféknek van külön dobfék, és vegyek egy szett fékpofát dobfékhez.

Ezt megtettem, ki is cserélte (állítólag, és azóta fog a kézifék is), de azóta sem tudom, hogy van-e hátul dobfék, és hol helyezkedik el, mert én csak a tárcsaféket látom.

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Érdeklődő!

Ezen a BMW-n, mint talán a legtöbb, hátul tárcsafékes autóban mindkét hátsó keréken két fékberendezés van. Egyszer az üzemi tárcsafék, amelyet ön is látott, egyszer pedig egy kis átmérőjű (160 mm) dobfék, amely a rögzítőfék szerepét látja el.

Ha alaposan megnézte már az első és hátsó tárcsákat, talán önnek is feltűnt, mennyivel laposabbak az elsők. Nem véletlen, ebben a konstrukcióban a kézifék pofái a tárcsa belsejében helyezkednek el. Belső falának feszülve az egész úgy működik, mint egy szimpla dobfék.

Természetesen a két rendszer egymástól független, a tárcsafék nyergének munkahengereit a hidraulikus főfékhenger működteti, a dobfék pofáit pedig a bovden által működtetett kis kar feszíti szét.

Ha ön műszaki érdeklődésű, és még nem látott ilyet, javaslom, legközelebb maradjon a szerelő mellett a munka idejére, ha megteheti. Érdekes szerkezet, egyszer látni kell.

Üdvözlettel:

Autódoktor