Tényleg 240 ezer után cseréljem a Suzuki vezérműszíját?

2022.11.20. 09:27

Üdv doki!

Már a 14. évében lévő SX4 1.6 DDIS Suzukinkat szinte teljesen hiba nélkül használom, és 93 000 km-t futott az autó. A gyári gépkönyvét néha szoktam olvasgatni, esetleges karbantartási javaslatokért. A vezérműszíj résznél 240 000 km megtétele után csere van megadva, de időkorlát nincs hozzá fűzve. A gépkönyvben szereplő többi Suzukinál kivétel nélkül van időkorlát is. Kérdésem: ez csak elírás lehet, vagy tényleg nem kell még cseréltetnem a vezérműszíjat? Ha mégis, akkor mikor lesz esedékes?

Jenő

Kedves Jenő!

Az időkorlát a nevezett autó esetében 120 hónap. Érdemes tehát a vezérlés karbantartását elvégeztetni minél hamarabb. A szóban forgó ezerhatos dízelmotor rengeteg autóban fut PSA termékként, zömmel mindenhol ezekkel a csere-specifikációkkal, és azért nem ördögtől való cselekedet már 180 000 kilométernél cseréltetni (városi használatú autóban - ovi/boltjárat, futárautó, taxi esetében akár hamarabb is).

Nagyon kevés példánynál láttunk gyári felszerelésű vezérlés esetében szíjszakadást, tehát alapesetben tényleg megfutják a nevezett távot, habár addigra már erősen viseltes lesz a szíj, a görgő is rágódik és hangot ad, a vízpumpa pedig szivárgásra hajlamos.

Általában pont a vízpumpa szivárgása miatt kell néha idő előtt megbontani a rendszert, az elhanyagolt pumpa csapágyának megszorulása pedig azonnali szíjszakadást okoz (előtte sokáig nagyon csúnya hangot ad, kvázi hattyúdalként). Pánikra semmi ok, az éves karbantartások alkalmával a kollégák biztosan ellenőrzik a szivárgásokat is, a számottevő folyás pedig rendszeres hűtőfolyadék-utántöltést igényelne, és kóros esetben már pacát is hagyna az autó alatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu