Az idő a koromnak dolgozik

2024.09.21. 20:44

Tisztelt Autódoki!

2012-es évjáratú 2,7 benzines Audi A6 sportline 90 000 km-t futott gépkocsimnál havonta egyszer felvillan a check engine lámpa. A lámpa világít míg hibakód olvasóval nem törlöm. Aztán egy darabig minden ok, de idővel újra előjön. A hibakód a szekunder levegő bevezetés elégtelen áramlás PO 491 Hibakóddal is ugyanúgy működik az autó mintha minden rendben lenne, csak világít a lámpa és ez zavaró.

A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e valami komolyabb gondot a motorban ez a hiba? Mennyire sürgős felkeresni egy szerelőt? Illetve milyen problémára utalhat a hibakód?

Válaszod előre is köszönöm! László

Kedves László!

Működésben valószínűleg nem lesz észrevehető probléma, a világító hibalámpa egyre gyakrabban jelentkező, romantikus fényétől eltekintve. Romantikára nagyon is szükség van, mert nagyon kell szeretni azt az autót, ha a tetőlemeze felett tornyosuló viharfelhők elhessegetése a cél a jövőben.

A probléma forrása, előidézője ugyanaz az anyag és jelenség, amely a belsőégésű motorokat sanyargatja lassan harminc éve: a koromlerakódás okozta keresztmetszet-szűkület/elzáródás. A hengerfejekben elvezetett vékony csatornák lassan beszűkülnek, végül elzáródnak. Ennek folyományaként a "kis hajszárító", azaz a szekunder légszivattyú túlterhelődik és tönkremegy. Időközben a hibalámpa jelenléte állandósul.

A csatornák tisztítása meglehetősen költséges, látványos megbontással jár, ez a V6 már a kompakt motorépítés korszakának szülötte. Alkatrészek, részegységek egymásra halmozva, számos műanyag alkatrésszel, melyek cseréje erősen javasolt megbontásuk után. Ezért a járulékos költségekre is számítani kell.

Megelőzés? Hmmm... nem igazán lehetséges, de 90 000 km elég kevés a hiba eszkalálódásához, valószínűleg még bőven van időd hibalámpa mentes túrákat megtenni a nagy német hajóval, a havi egy hibatörlés nem olyan vészes. Beszélj a szerelőddel, készüljön fel lélekben, addig ne menjen nyugdíjba. Ha a motorvezérlő véletlenül hekkerek kezére kerülne, bizonyára tömegesen hullanának a bébifókák. Azokat meg szeretjük, mert csak néha halszagú a leheletük.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu