Fabia 16-os kerekeken?

2004.08.24. 16:57

A kormányzás nehezebb lesz, és a végsebességet is lejjebb viszi egy szélesebb abroncs.

Tisztelt Gumidoktor!

Van egy 2 éves Skoda Fabiám, aminek gyári gumiabroncs mérete: 155/80R13T.
Szeretnék rá venni egy 16"-os felnit peres gumikkal (205/40R16), és szeretném továbbra is hétköznapi használatra igénybe venni, ezt úgy értem ha pl. 5-en ülünk benne, akkor ne súrolja a kasztni a gumikat.
Az lenne a kérdésem, hogy aláfér-e ekkora felni-gumiszett futóműváltoztatás nélkül, és hogy ez mennyiben befolyásolja az autó úttartását, kormányozhatóságát (nem szervos) és, hogy csalni fog-e a km-óra, mert most 190-et megy ezekkel a kerekekkel?

Válaszát előre is köszönöm.
H.Tamás

Kedves Tamás,

Van értelme 16"-os felnit tenni erre a kisautóra? Sokkal sprődebb rugózás, fokozott sérülésveszély (az alacsony oldalfal miatt), állandó kormányzási korrekció (a széles gumit minden úthiba elviszi) fogja jellemezni autóját.


Én, ha már optikai tuning, megelégednék egy max. 15" felnivel, a rá való 195/50 R15 gumival. A 16"-ban egyébként 195/45 R16 a gyárinak megfelelő váltóméret, nem az amit Ön írt!
Ha átmérőben a gyárinak megfelelő méretű abroncsot használ, nem fog csalni a km-óra, viszont a kormányzás nehezebb lesz, és a végsebességet is lejjebb viszi egy szélesebb abroncs.
Az pedig, hogy ne érjen bele a megfelelő váltómérettel rendelkező abroncs a kasztniba, a megfelelő ET-számú, ehhez az autóhoz való felnin múlik.

Üdv,
Gumidoki