Vibrál a gumi a Peugeot-on

2015.06.01. 10:34

Tisztelt Gumidoktor!

Azzal a problémával/kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi okozhat "gumis", szakaszosan ismétlődő (kb. mint amikor egy kavics beragad a barázdába) zajt? Az autó egy Peugeot 407 SW, 16-os gyári alufelnivel, 205/60/16R Goodyear Optigrip gumival. A felni kb. 10, a gumi 7 éves, egyébként alig kopott profilú.

Az autót használtan vettem pár napja és kezdettől hangosnak, "lüktetőnek" tűnt a menetzaj a kerekek felől, majd a jobb-hátsó felől feltűnt az említett jelenség is, ami sebességtől függően gyakrabban/ritkábban ismétlődik, de mindig hallható. A kormány 150 Km/h sebességnél (természetesen nem közúton kipróbálva, mert ugye ott ez szigorúan tilos...) berezonál, 140 Km/h alatt teljesen megszűnik. Ez alufelni probléma vagy a "régi" gumi okozza a jelenségeket?

Válszát előre is köszönöm Dániel

Kedves Dániel,

A tapasztalt vibráció és zaj oka lehet a gumi és/vagy a felni is. Rá kéne szánnia egy kis időt és pénzt, hogy meglátogasson egy profi gumis műhelyt. Lehetőség szerint olyat, ahol a kiegyensúlyozó gép lézeresen tudja mérni a kerék paramétereit (persze tapasztalt szaki a nélkül is megállapíthatja a baj forrását). Ott ugyanis a kerekeket egyenként bevizsgálva kideríthető, hogy a gumi, vagy a felni a ludas.

Okozhat vibrációkat egy sérült deformált felni, vagy gumi, de egy "sima" rendellenes, fűrészfogas gumikopás is. Aztán ha kiderült, hogy mi nem stimmel, annak tudatában lehet továbblépni és orvosolni a problémát.

Üdv, Gumidoki