Elvileg egyforma paraméterek, hol a csapda?

2020.05.24. 10:01

Kedves Gumidoktor,

Mazda 2 2003-as autóra keresek egyszerű lemezfelnit. Adatok: 5,5J x 14 4x108 ET 47,5 furat 63,3.

Felszerelhetek bármilyen más típusra ajánlott felnit (Ford Focus, Fusion / Fiesta), ami teljesen azonos méretekkel rendelkezik? A kinézett felnik, csak a tanúsítványban és a lyukak formájában különböznek. Lehet valahol, valami buktató?

Köszönettel, Dávid

Kedves Dávid,

Elviekben általában nem lehet, de vannak kivételek. A két, más típusra való, de azonos méretekkel rendelkező lemezfelni alakjában, a középrész kialakításában, illetve ritkán anyaghasználatban térhet el egymástól. Egy fontos szabály van ilyen esetekre, ha felmegy a felni a kerékagyra, szépen ráfekszik és nem ér bele semmibe, akkor más gondot nem okozhat, biztonsággal használható rajta. A különböző autótípusok fékjeinek méretében, kialakításában, formájában ugyanis lehet különbség.

Nézze azonban meg, hogy a Mazda2 korabeli Fiesta még cikkszámra is vele azonos 14"-os felniken fut. Árban nincs, vagy nűansznyi az eltérés, de nyilván ha mód van rá, a gyári ajánlású felni vásárlása preferált.

Ha elérhetőségbeli gondok vannak, akkor azonban szóba jöhet a méret-azonos, de más autóra való felni ebben az esetben. A konkrét kérdésében szereplő Mazda2-re tehát jó a Fiesta, de a Focus felni is. A Focusra viszont - nagyobb autó lévén - a nagyobb fékek miatt már nem megy fel a Mazda2, vagy a Fiesta felnije. Ez egy ilyen játék.

Üdv, Gumidoki