Mitől függ, mekkora gumit vehetek?

2024.09.29. 16:42

Tisztelt Gumidoktor!

Laikusként azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, milyen kerék/abroncs méretet érdemes választani a nyári, téli, 4 évszakos gumik esetén? Ez röviden ökölszabályként összefoglalva - ha létezik ilyen - hogyan hat ki a menettulajdonságokra pro és kontra (nyilván ez egy összetett, bonyolult, sok változós történet)? Példaképp az alábbi Suzuki álatal megadott (215/55R17, 215/60R16) ill. egy gumiszervíz által javasolt (225/50R18) méret.

Köszönettel, Bandi

Kedves Bandi!

Aki négyévszakosban gondolkodik, azt nagy eséllyel a legpraktikusabb megoldásra való törekvés vezérli. Ha pedig ez így van, akkor a legolcsóbb, azaz - az adott autóhoz választható - legkisebb méret a befutó, annak van igazán értelme. Persze, ha van egy adott felnink, az felülírhatja ezt.

Télinél először is el kell dönteni, hogy ugyanazon a felnin használom-e majd, mint a nyárit? Ha igen, akkor a méret adott, ugyanaz, mint a nyárié. Ha nem, akkor szintén lehetőség szerint praktikusabb kisebbet választani.

Ha a példájánál maradunk, azaz ha van egy Vitaránk, amihez van egy 17"-os gyári felnink, akkor így nézne ki a gyakorlatban a dolog: négyévszakos: a meglévő felnire vennék 215/55 R17-es négyévszakos abroncsokat téliabroncs: ha két szettben gondolkodunk, akkor a 17"-os gyári felnit meghagynám a nyárinak és télre vennék 16"-os lemezfelnit 215/60 R16-os téligumikkal.

Ha viszont a szezononkénti gumicserére szavazok, akkor 215/55 R17 méretű lenne a nyári és téli abroncsom egyaránt és ezeket variálnám az évszaknak megfelelően.

Üdv, Gumidoki