Rövid utakra PDTDI-t?

2015.01.11. 09:13

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületes Nepper!

Családalapítás miatt lecserélném eddig problémamentesen működő Renault Cliomat (1.5 dci). A keret rá 1,5 millió Ft lenne, az elképzelés az, hogy nagyobb csomagtartó, illetve rendes hátsó ülés legyen benne. Mivel évi kb. 10-15 ezer kilométert megyek, benzinesben gondolkodtam idáig.

Amit nézegettem: Opel Astra H, Seat Leon, Ford Focus, főleg 1.6.

De a szüleim eladják Volkswagen Golf 2.0 PD TDI-jüket, és nagyon jó áron tudnám megvenni tőlük. Rendszeresen szervizelt, 160.000 Km van benne, egyszer volt turbó és kettőstömegű cserélve. Kérdésem az, hogy PD TDI-t szabad-e venni még, ha tudjuk az előéletét, vagy pedig milyen alternatívát tud nekem ajánlani?


Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Atilla

Kedves Atilla!

A VW 2.0 PDTDI-je nem a legmegbízhatóbb motor, néhányan iszonyatosakat szívnak vele, de ha van egy ilyen ismert előéletű autó, ami teljesen rendben van, ráadásul jó áron, akkor azt érdemes megvenni, bár évi 10-15 ezer kilométerre nem biztos, hogy van értelme. Ha ritkábban megy hosszabbakat, akkor még megvehető egy dízel, de a sok rövid táv nagyon nyírja. Az egyik ismerősöm pont most panaszkodott, hogy a Mazda 6-os dízelével csak nagyon rövideket megy, és ebből adódóan állandóan van valami kicsi nyűgje, úgyhogy vesz egy benzineset. Azt mondjuk kevésbé értem, hogy miért kellett 160 ezerig turbót és kettőstömegűt cserélni, mert az utóbbi a Volkswagenekben azért jellemzően el tud menni 250 ezret, a turbó ennek akár a többszörösét is, használattól függően.

A leveléből nem derül ki, hogy a szülei újonnan vették-e az autót vagy használtan, mert ha az utóbbi eset van, akkor egy lehetséges korábbi óratekerés magyarázatot adhat a cserékre. Ebben az esetben már nem mondanám azt, hogy vegye meg. Normál esetben semmi érelme megvenni egy ilyen dízelt ennyi éves futáshoz. Akkor inkább elsősorban a Focus, azután az Astra vagy a Leon.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.