Mit szeret az Opel BMW motorja?

2009.10.08. 12:27 Módosítva: 2009.10.08. 12:27

Tisztelt Olajdoki!


Egy 95-ös Opel Omega 2.5 TD-vel járok, és lassan ismét elérkezik az olajcsere ideje. A szerelőm tanácsára korábban Castrol olaj került bele, mert hogy állítólag a "BMW motorok ezt szeretik" (nyilván tudja jól ön is, hogy ezekben az Omegákban BMW motorok vannak). Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van, vagy esetleg nézhetek valami hasonló olajat is hozzá alacsonyabb árfekvésben?

Előre is köszönöm. Tisztelettel:

András


Kedves András!

Bár biztos sokan vannak, akik annyira szeretik az autójukat, hogy emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, azért maradjunk abban, hogy egy autó nem tud érzéseket táplálni egy adott márka iránt. Ha a szerelő azt mondta volna, hogy a 10W40-es olajat, vagy a szintetikust, vagy az ACEA A3 minőségűt "szereti", akkor nem lennék ilyen szőrszálhasogató. De ma, amikor az olajok minőségének meghatározására komoly szabványok állnak rendelkezésre, legalábbis mosolyfakasztó azt állítani, hogy egy autótípus egy adott olajmárkát "szeret".
Félreértés ne essék: én lennék az utolsó, aki azt mondja, hogy a márka nem számít. De nem úgy számít, hogy bármely autótípushoz egy adott márka lenne optimális vagy ideális. Hanem úgy, hogy nekünk, vásárlóknak komoly segítséget jelent annak eldöntésében, hogy mennyire hihetjük el a sok szépet és jót, amit az olaj címkéjén olvasunk. Nem tudom, ki hogy van vele, de én sokkal jobban hiszek annak a cégnek, aki évtizedek óta az olajpiacon van, milliókat ölt a fejlesztésbe és a marketingbe. Mert ezek a cégek hosszú távon gondolkodnak, valószínűleg még 10 év múlva is szeretnének olajat gyártani, és nem fogják a rövidtávú haszon érdekében kispórolni az adalékokat vagy egyéb módon trükközni a minőséggel. Aztán, hogy ezt a céget Castrolnak, MOL-nak, Fuchs-nak vagy Valvoline-nak hívják, már csak másodlagos szempont.
Összefoglalva, válasszon egy ACEA A3 szabványnak megfelelő olajat, egy valódi olajtársaságtól, és használja azt. Ez lehet egy Castrol olaj, de bátran választhat más márkát is, mindaddig amíg olyat választ, amiről nem tegnap hallott először.

Üdv,

Olajdoki