A fekete olaj mítosza

2009.01.13. 12:43

Kedves Olajdoki!

A kérdésem az lenne, hogy 2007-es (1.4 tdci-s) Fusionömben valóban le lett-e cserélve a motorolaj, ugyanis az olajcserét követő 1 km után megnéztem az olajszintet, és a motorolaj színe fekete volt (de nem olyan fekete, mint az olajcsere előtt), kb. olyan, mint 7000-8000 km után. Lehetséges ez? Ön szerint lecserélték az olajat?

Tisztelettel:

István

Kedves István!

Az olajos berkekben csak "fekete olaj mítosz"-ként ismert jelenségről van szó. Gyakori, hogy az autós olajat cseréltet, jár vele valamennyit, majd megnézi az olaj színét, és elhűlve látja, hogy (majdnem) ugyanolyan fekete, mint a régi. Természetesen azonnal megfogalmazódik a kérdés - hacsak nem saját maga cserélte -, hogy tényleg le lett-e cserélve az olaj.

Azt, hogy tényleg le lett-e cserélve az olaj, csak egy laboratóriumi vizsgálat tudná eldönteni. De azért nem kell erre gyanakodnia, mert az új olaj gyorsan fekete lett. Ez természetes jelenség, ugyanis egy jó olaj magában tartja (lebegteti) azokat a szennyeződéseket, amelyeket nem tud feloldani. Ennek következtében minimális motorjárás alatt is elfeketedik. Én inkább aggódnék, ha nem így történne, hiszen akkor nem végezné el a feladatát.

Üdv:

Olajdoki