Tankoljak-e prémium üzemanyagot kevés használatnál?

2020.05.20. 16:47

Tisztelt Olajdoki!

A kérdésem inkább üzemanyagra vonatkozik, de van olaj része is. Adott egy 9 éves, Franciaországból származó Ford S-max, 163 lóerős 2.0 dízelmotorral, amit 4 éve vásároltam, akkor 110 ezer km volt benne (az óra és a szervizkönyv szerint). Azóta kb. 50 ezer km-t ment bele gond nélkül, elsősorban autópályás használat során.

A koronavírus helyzet miatt azonban mostanában gyakran kell használnom az autót rövid városi utakra (heti 80-100 km), de nem szeretném ezzel tönkretenni a motort. Mindig nagy olajtársaságoknál tankolok, az alap dízelből, de elgondolkodtam azon, hogy néha a prémium dízelt is meg lehetne adni a motornak, különösen a mai árak mellett.

Az lenne a kérdésem, hogy mikor lenne érdemes prémium dízelt tankolni: A rövid városi használatra, vagy a hosszabb autópályás utak előtt, hogy a motor belső tisztítását jobban elő tudjam segíteni? Ismerem az üzemanyagokról szóló Mesterkurzus felvételt, de erről a kérdésről pont nem esett benne szó. Ide kapcsolódik még, hogy a 20 ezer km-es olajcsere periódust is érdemes lenne lerövidíteni a városi használat miatt?

Üdv, Zsolt

Kedves Zsolt!

Az olajcsere periódus pont azért van megadva hónapban is, nem csak kilométerben, hogy az az eset is kezelve legyen, amikor valaki az ön által leírtaknak megfelelően használja az autót.

Tehát ameddig a hónapban mért periódust is betartja, addig nem kell aggódnia, vagy kitalálnia valamilyen kilométerben megadott értéket, amikor cserélnie kell.

A motor pedig nem fog tönkremenni attól, hogy így használja. Sokan csak így használják az autójukat, függetlenül a korlátozásoktól. Ezért a prémium üzemanyagra emiatt szerintem nincs szükség.

Üdv, Olajdoki