Szép és jó az 5-ös hibrid, de ennek az autónak egy dízel kell

Teszt: BMW 530e xDrive Touring Luxury Line – 2021.

2021.04.21. 06:24

Az új 3-as és a frissített 5-ös BMW eléggé betalált, a nagyon szerencsétlen konfigurációktól eltekintve, nem csalódtunk egyikben sem. Amikor Bolla Gyurival videóztuk az 530d kombit, rendesen sajnáltam, hogy nem én csaptam le rá, olyan finom gép volt. Épp ezért amikor feltűnt a naptárban az 530e Touring, mindent eldobtam és rohantam érte. És a legszebb az egészben, hogy ez M betűt csak a BMW lógóban hord magán.

Oké, meg egy aprót a kormányon, de ezen felül tényleg semmi, ezt az autót messziről elkerülte a motorsport részleg, és nagyon jól van ez így. Járt már nálunk az 530e pár hónapja, az kapott decens csüccsöt, piros féknyerget, nagy lököst, vagyis mindent, amire semmi szükség egy plug-in hibridben. A mostani kombi egy Luxury Line, ami hiába hangzik úgy, mint a sarki kínaiban vásárolt mű-szatén ágynemű huzat, az utolsó csavarig a kényelmes hajózás irányába eltolt változat.

Márpedig én egy óvatos 800 kilométeres kört terveztem a Budapest – Tapolca – Pécs vonalon, majd ugyanezt vissza, országúton. Mert hát mire való egy utazóautó, ugye. Csak azzal nem számoltam, hogy a csomagtartóba épített 11,15 kW-os akku miatt a tank csak 46 literes, és a csomagtér is csak 430 (döntött hátsó paddal 1560). Rendes ember vagyok, az akkut még a városban kihasználtam, kisebb kitérőkkel Vecsésről a Széll Kálmán térig 32,3 kilométeren fogyott el, hat fokban, városi csurgás mellett.

Ez elég messze van az ígért 51-57 kilométertől, de mégis inkább az a baj, hogy hat óra, mire 220-as töltőből ismét teleszívja magát, igaz, 3,7 kW-s fali töltőről lehet kicsit több mint a fele is. Aztán az ember átnéz a Mercedeshez, és azt látja, hogy a konnektoros E osztály 47 kilométert megy, és 4 óra feltölteni, ami céltudatos plug-in vásárlóként azért nem mindegy, ráadásul az is elérhető összkerekes változatban.

A fent említett hosszú körnek épp ezért csurig tankolva, de üres akkuval vágtam neki, mert érdekelt, hogy milyen hagyományos hibridként. A villanymotor a hasonlóan a többi hosszmotoros PHEV-hez itt is a váltóharangban van, vagyis elektromos üzemben is képes váltani, így 140-ig gyorsíthatunk villanyról, már ha fel van töltve az akku, amúgy 60 felett mindenképp beindítja a benzinmotort mindegy, mennyi ampert fékezgettünk össze.

A benzinmotor 180 lóerős, 300 Nm-rel, az elektromos 109 lóerőt és 265 Nm-t tud, a kombinált rendszerteljesítmény így 292 lóerő és 420 Nm. Elég rendesen arrébb megy, ha mindkét motor együtt bulizik, de a jó baranyai utakon inkább a fogyasztás minimalizálására törekedtem. Rengeteg kigurulással, óvatos elektromos kigyorsításokkal jött össze egy 5,9 literes fogyasztás országúton, de ez már tényleg olyan vezetés mellett, amiért a Prius-klubból is kitagadnának. Normálisan inkább a 7-7,5 liter a reális, igaz, a Ziegler Geri alatt a szedán városban gond nélkül benyelt 9 litert.

A kicsi tank miatt 604 kilométernél villant a szegénységjelző, a 6 liter körüli fogyasztással még 111 kilométernyi nyál maradt benne, vagyis 700 kilométerig akkor is eltolható, ha kerüljük a konnektort, csak a levél Xanax, meg a mazochizmusra való közepesnél komolyabb hajlam kell hozzá. Nem rossz hibrid rendszer ez, de nem túl kifinomult, legalábbis a pár hete próbált PHEV E Merci sokkal hatékonyabban bűvészkedett a hajtásmódokkal.

Pedig elektromos siklásnál jön át, hogy amúgy mennyire frenetikus autó az aktuális 5-ös kombi. Hátul légrugók vannak benne, elöl hagyományos acél tekercsek, de ha valaki azt mondja, hogy elöl-hátul lufis, simán elhiszem. Az összkerékkormányzás feltalálója pedig remélem kapott egy külön szentélyt a mérnökök nagy templomában, annyira kell egy ekkora kredencbe.

A Luxury line további folyománya a csak 18-as kerék, pufi gumikkal, vagyis az 5-ös tényleg úgy siklik, mintha úszna, ez a menetkomfort egy generációval ezelőtt még csak a 7-eshez járt. És a 350 ezres felárú komfortüléseké az érdem legnagyobb része. Egy Mecsekben letolt, 40 kilométeres, 1200 méter szintet betakaró enduróbringázás után azért éreztem a csontjaimat, mégsem fájt még három órát ülni az 5-ösben mindenféle zergehágta utakon, és ez nem kis dolog. Kényelmesen fújt a szellőztetés, ringatott az adaptív futómű, a motor meg hol ment, hol nem, azért meg lehet szokni. Mentálhigiénés szempontból előnyös, hogy a beltérnek van színe, és főleg az olyan apróságokban ütközik ki, mint hogy a fekete műszerfalat az ülésekre rímelő színű cérnával varrták meg.

Viszont akármennyire szeretem a hibrideket, ebben a kaszniban mégis inkább egy jó dízelt tudnék elképzelni, nekem még a hathengeres sem kéne, a magabiztos vonulást, és a kényelmesen letekert kilométerek ezreit egy 520d-vel és a 66 literes tankjával is megkapjuk, aminek a csomagtere sem kopik el az akku miatt, márpedig kombit ezért veszünk. Persze a gépbe öntött harmónia a 30d sorhatosa, de tudni kell határt szabni vágyainknak, hiába szórunk ki éppen 30 millió felett egy rendes családi kombira.

Alapvetően a fedélzeti elektronikát is szeretem, bár a GPS rendkívül megszívatott. Gondoltam, bátor leszek, vigyen az autó rendszere, bekapcsoltam a fizetős utak kerülését (Tapolca és Pécs között amúgy sincs sok), aztán hajrá. Elsőre el is hittem a 270 kilométert, amit a BMW ígért, hiszen úgy tudok tájékozódni, mint egy látássérült vakond.

A Google Maps viszont 170 kilométert ígért ugyanazokkal a paraméterekkel, így gyorsan be is nyomtam a Carplayt, ami mellesleg remekül működik, és a telefonomra bíztam magam. Ettől eltekintve sok bajom nem volt az elektronikával, attól eltekintve, hogy még 12 fok felett is bekapcsolt ülés- és kormányfűtéssel fogadott. Kedves gesztus, csak jobban kéne hagyatkozni a külső hőmérséklet szenzorára, persze lehet, hogy a fogamzásgátlásomról akart gondoskodni. Ami különösen furcsa, hogy megjönnek az autó zajai, amikor tisztán elektromosan siklunk. Luxusproblémának tűnhet, de az ülésszellőztetés hangja szinte zavaró, ahogy a levegőbefúvás is rendesen súg, ha csak a középső rostélyt használjuk.

A konkrét tesztautó alapára 19,8 millió, ebbe bő kézzel belelocsoltak még két és fél Suzuki Swiftet, így jött ki 30,9 millió. Továbbra sem rendült meg a hitem az 5-ösben, csak ez a konfiguráció nem jön össze. Minden PHEV-nél elmondjuk, hogy akkor jó, ha be tudod illeszteni a hétköznapjaidba. Viszont a viszonylag rövid elektromos hatótáv és a hosszú töltési idő miatt nehéz beilleszteni, legalábbis sokat kell alakítani a profilunkon. Cserébe kisebb a csomagtere, és a tankja is, miközben az autó futóműve, ülései, beltere mind-mind abba az irányba tolja, hogy rengeteg kilométert akarjunk belehajtani, mert remek vele utazni. Szóval ha hibrid kéne, akkor inkább egy 3-ast kérek ezzel a hajtással, hiszen valamivel többet bír, ezt az 5-öst meg egy jó dízellel lehajtanám a térképről.