Ennél forróbb kompakt nincs!

Videó: Mercedes-AMG CLA 45 S 4Matic+ Shooting Brake (2021)

2021.08.07. 07:13

Kompakt autóba évtizedek óta raknak vad motort a gyártók, azok számára, akiknek nem futja rendes sportkocsira, vagy nem akarják elengedni a praktikumot. Ez a dolgozó nép sportja, ismerjük, szeretjük, de mivel a Mercedes is gyárt fronthajtású kompakt autókat, elkerülhetetlen volt, hogy ők is kipróbálják a műfajt. Az eredmény drága lett persze, de ezúttal nem csak a jelvényért fizetünk.

Ebben a sárga Merciben nincs nagy újdonság. Hiszen ez már a második CLA Shooting Brake, ami ránézésre nagyjából ugyanazt nyújtja, mint az első. És már abból is volt AMG 45 változat, amiben kétliteres turbómotorból énekelt ki 381 lóerőt a Mercedes sportrészlege. Oké, hogy ez a generáció az utolsó csavarig új, hiszen másik platformra épült, MBUX műszerfalat kapott és persze az AMG is új kétliteres turbómotort fejlesztett az orrába, ami így, S változatban már 421 lóerős. De a platformot meg a műszereket már ismerjük a többi A családtag Merciből, egy 421 lóerőre felfújt kétliteres meg nyilván vezethetetlen, ezért csak automatával és négykerék-hajtással árulják. Fogadnék bármiben, hogy egy tisztességes kékgalléros gyártó valamelyik ügyes, modern forró ferdehátúja sokkal jobb.

Hát, ezt a fogadást elveszteném. Hölgyeim és uraim, a sportkompaktok új királya:

Erről a sárga AMG-ről természetesen olvashatsz rendes, írott tesztet, ha inkább betűre vágysz, ahogyan a videóban említett BMW 128 ti-ről, Porsche 718 GTS-ről és Mercedes S500-ról is.