Hét lyuk és egy törött osztómű

2007.05.25. 07:32

Adatlap Jeep Cherokee Limited - 2007

 • 2776 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 163 LE @ 3800 rpm
 • 400 Nm @ 1800 rpm
 • 5 seb. automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  12.2 másodperc
 • Végsebesség:
  174 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  10.5 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  13.2 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  8.9 l/100km

Mit keresek én itt? - gondolja a Jeep az európai forgalomban. Mit keresek én itt? - gondolom a Jeepben. A kifutó Cherokee nagyon nem nekünk szól.

A 25. órában

A Cherokee tesztautót már az utód hivatalos bemutatása után kaptuk meg a hazai márkaképviselettől. Az Amerikában Libertynek nevezett kis (illetve a Compass óta már közepes) családi Jeep legújabb, 2008-as generációja a márka új arculatához illeszkedik, jóval szögletesebb és furcsább, mint ez a mi öreg feketénk. Szeretettel várjuk.

Általában úgy van, hogy a tesztautót az első percekben, kilométereken utálom, mert szokatlan. Aztán lassan rájövök, mi hogyan működik, meglátom a szépet az elsőre furcsa részletekben, ráérzek az egész kocsi logikájára, és mire visszaadom, már nem is értem, miért utáltam. Hát a Cherokeeval pont fordítva volt.

Eddig tetszett. Sokan nem kedvelik szögletes formáját - én a Cherokeet megjelenése, azaz az 1984-ben bemutatott első önhordó kasztnis Jeep-generáció kiadása óta szeretem. Sokan meg annak nem örültek, amikor a szögletes fényszórót kerekre cserélték - én igen, mert az ük-ük-ükapára, a Willys Jeepre emlékeztet.

Orrán ott díszlik minden Jeepek védjegye, a hétlukú hűtőmaszk. Szimpatikus a jó értelemben vett igénytelenséget ígérő, egyszerű, láthatóan katonai eredetű, vagy legalábbis ezt sejtetni kívánó dizájn. Férfias, drabális jószág, jól áll neki a hátsó ajtóra, kívülre csavarozott pótkerék.

Az ajtót izgatottan kinyitva aztán kicsit meghökkentem. A beltér első pillantásra ijesztően szürke, a temérdek sík műanyaggal valahogy befejezetlen, mintha egy ház még csak a betonpadlóig, festetlen falig, csempézetlen konyháig lenne kész. A műszeregység szerencsére kilóg a képből, kifejezetten kellemes látvány. A számítógép kijelzője is enyhíti a sivárságot, jópofa helyre, a tetőre, a tükör alá került, a zöld LED-ekből kimozaikozott kijelző mindig jól leolvasható.

A vezetőülésbe (előre-hátra, fel-le motorral mozog, a támla viszont karral dől) huppanva, mintha egy fal elé ülnénk. Meredek a szélvédő, meredek a műszerfal, nincs pingpongasztal a kormány mögött. A klasszikus terepjárós érzést erősíti a két nagy majrévas az A-oszlopokban, ami hangulatos, de néha jó lenne, ha lenne felső kapaszkodó is.

Mert az ülések semmit nem tartanak. Ez nemcsak a Cherokee személyiségétől amúgy is távol álló heves kanyargásnál, de terepezésnél, erősebb oldaldőlésnél is azt eredményezi, hogy a sima bőrön megkapaszkodni képtelen fenék kétségbeesetten siklik el valamelyik irányba. Hátul is ugyanez a helyzet, a sík padon csak az öv tartja meg helyükön az utasokat. Különben hátul nem olyan rossz ülni, nem olyan kevés a hely, mint a szűk ajtónyílás, a rövid hátsó ajtó sejteti. Van elég lábtér, a fejtér is elegendő két méter alatt, csak a rövid ülőlapok miatt kényelmetlen mégis sokáig itt kucorogni.

A csomagtartó mókásan nyílik. A kulcsfej gombjának kétszeri megnyomására vagy a kilincs meghúzására először a hátsó ablak pattan fel, ezután nyithatjuk ki oldalra magát az ajtót. A csomagtér az elhúzható roló alatt nagyon kicsi, annyira, hogy még a német Jeep-oldal is eltitkolja, mekkora. Viszont plafonig rakva 875 liter cucc fér be, ledöntött hátsó üléstámlákkal pedig majd' két köbméter raktér alakítható ki.

A Cherokee-vérvonal

Az első Cherokee még rendes, alvázas terepjáró, full-size SUV volt, elöl-hátul merev tengellyel. 1974-től 1983-ig gyártották. Az 1984-ben bemutatott új Cherokee, a mi autónk elődje már kompakt SUV, önhordó karosszériával. A modell Amerikában 2001-ben megszűnt Cherokee lenni, innentől az új, kerek lámpás változatot már Liberty néven árulják. A kockalámpás Cherokeet még ma is gyártják Kínában , Jeep 2500 néven.

Totalcar értékelés - Jeep Cherokee Limited - 2007

Biztos jó terepjáró, mindenki ezt mondja. Sajnos nekünk most erről az oldaláról nem sikerült megismernünk. Viszont az egész autó bántóan nem európai, és inkább kellemetlen, mint macsós. És drága.

Népítélet - Jeep Cherokee