Robogó teherautó

Teszt: Piaggio APE

2002.10.22. 07:30

 
   
   

Az indítógomb megnyomása után némi zörgést követően - messze a hátunk mögött - kel életre a kis kétütemű. A kuplung annak ellenére is könnyen jár, hogy legalább kétméternyi bowdent kell megmozgatni. A markolatváltót egyesbe tekerve nagy zökkenéssel veszi a motor a sebességet, aztán óvatosan kiengedem a kuplungot. Le is fullasztom.

Nagyobb gázzal kell indítani, hiszen az ötven köbcenti nem olyan fickósan rángatja a törpekamiont. Nagy gáznál viszont egyből túlpörög, mert az első sebesség nagyon rövid, szinte csak megmozdítja. Néhány gyorsítás után rájövök, hogy rakomány nélkül bőven elég kettesből indítani.

 
   
 

A Piaggio APE gyalázatosan gyorsul, még üresen is egy örökkévalóságnak tűnik, amíg a piros lámpától indulva leküzdöm az útkereszteződést. A hátam mögött a türelmetlen autósok megpróbálnak kitörni, de nem olyan egyszerű kikerülni, hiszen nem egy motor szélességéről van szó. A belvárosban nem is bírok 30-35-nél gyorsabban menni.

Keresek egy hosszabb egyenest, ott végre elérem a negyvenet, sőt később még a negyvenötöt is, aztán vége. Ennyi a végsebesség, és ezzel a Piaggio APE az egyetlen, ami tudomásom szerint betartja saját kategóriájának előírásait - némi tűréshatárral (egy kis emlékeztető: az számit segédmotoros kerékpárnak, aminek hengerűrtartalma nem nagyobb, mint 50 cm3, és saját erejéből nem képes 45 km/h-nál többre).

 
   
   

Már szűkebb körforgalomban is úgy érzem, kiborul a kanyarból. Erősebb kormánymozdulatoknál pedig határozottan megbillen. Csak úgy érzem magam biztonságban, ha bedőlök, mint egy kétkerekűn. Furcsán nézhetek ki, miközben hajladozom jobbra-balra egy vezetőfülkében, de inkább ezt vállalom, mint azt, hogy belapítsam az APE oldalát.

A fékerő a motorokéhoz hasonlóan van elosztva, de teljesen más a hatás. Az első kerék egymagában nem képes megbirkózni az APE tömegével, a hátsó kerekek pedig ugyanúgy megcsúsznak erős fékezéskor, mint bármelyik más járműnél. De a két fék együttes használatnál már meglepően jól működik, egyértelmű, hogy az APE sokkal jobban lassul, mint ahogy gyorsul. A kanyarban azonban vigyázni kell, mert könnyen borulás lehet a vége, ha meggondolatlanul húzzuk az első féket.

 
   
 

Menet közben a nem nyitható ablakok ellenére kellemesen lehűlt a levegő, pedig amikor elindultam a napsütötte parkolóból, még fullasztó meleg volt a fémkaszniban. Köszönhető ez a kormány előtti kis szellőzőnek, ami teljes keresztmetszetében nyomja befelé a menetszélből összegyűjtött levegőt. Ez a rendszer jól működik most így októberben, de milyen lehet ez a fülke a negyvenfokos kánikulában? Vagy a római hőségben? Inkább nem gondolok rá...

A rugózás kemény, de egy teherszállítótól ez el is várható. Nagyobb zökkenőknél állandóan beverem a fejem a csupasz fémtetőbe, ami minden alkalommal bádoghordó-hanggal jár.

 
   
   

Hátramenethez az irányváltó kart először jobbra kell nyomni, aztán hátrahúzni és vissza balra. Először csak óvatosan tolatgatok, aztán nekibátorodom. Egészen harmadikig felkapcsolok, de ekkor már észvesztően gyorsnak tűnik az a sebesség, amivel előre bezzeg nem voltam megelégedve. Minden kormánymozdulatra ijesztő imbolygás a válasz.

De aki hozzászokik, elképzelhetetlen fordulékonyságot ismerhet meg. Egy átlagos szélességű főúton keresztben szabályos nyolcasokat lehet leírni, a hátramenetet is használva pedig a Piaggio APE megfordul egy háromszor három méteres négyzetben. Ha pedig végképp nincs hely, egyszerűen arrébb tehetjük.

 
   
 

Első hallásra soknak tűnik érte a majdnem egymillió forint, de figyelembe kell venni azt is, hogy ezzel vége is a kiadásoknak. A segédmotor kategóriába tartozó járműre csak az elhanyagolható felelősségbiztosítási díjat kell fizetni, nincs súlyadó, műszaki vizsga és zöldkártya. A fogyasztása három liter körül van, a kétütemű motor fenntartási költségei is elenyészők. Ergonómia zéró, de kit érdekel, ha olyan teherszállítója van, ami a boltból kikerülve már egy fillérébe se kerül?

Technikai adatok:

Motor: Egyhengeres, léghűtéses, kétütemű motor
Lökettérfogat: 49,8 cm 3
Sűrítési arány: 10:1
Legnagyobb teljesítmény: 2,45 LE 5750 1/min
Legnagyobb nyomaték: 3,2Nm 5000 1/min
Felépítés: Hosszanti négyszögszelvény vázhoz merev rögzítésű plató
Futómű elöl: egyoldali rugóstagos felfüggesztés, hidraulikus lengéscsillapító
Futómű hátul: független kerékfelfüggesztés, ferde lengőkar, rugóstag felső vége a plató aljához bekötve
Kormánymű: direkt áttételes motorkerékpár kormány
Fékek: elől mechanikus, hátul hidraulikus dobfék, az elsőt kar, a hátsót pedál működteti
Gumiabroncsok mérete 100/90-10
Saját tömeg: 232 kg
Hasznos terhelés: 205 kg
Megengedett össztömeg: 437 kg
Tengelytáv: 1590 mm
Hosszúság/szélesség/magasság: 2490/1260/1550 mm
Nyomtáv hátul: 1090 mm
Raktér hosszúság/szélesség/magasság: 1355/1140/225 mm
Rakodóperem magassága: 590 mm
Hátsó ajtónyílás szélessége: 1140 mm
Hátsó ajtónyílás magassága: 225 mm
Utastér belső szélessége: 880 mm
Üzemanyagtartály térfogata: 10 l
Bruttó ár (LONG PICK UP - 50 Mix) : 912.375 Ft

 
 


Tisztelt Piaggio Ape felhasználó!

A sok panasza mellett, azért mégis kitart a kis "talicska" mellett! Az ötven köbcentis nem jó szinte semmire. Én egy 400 köbcentis dízellel jártam majdnem egy évig. Házhozszállításra + egyéb fuvarozásra használtuk. Tudomásom szerint ez az egyetlen az országban. Igaz, Hogy bruttóban majdnem 1.8 millió forint, de az üzemanyagköltség elszámolható.

Néhány előny: APE Max
Majdnem 1 t teherbírás
4-5 literes átlagfogyasztás
Ponyvás felépítménnyel bármit lehet fuvarozni vele
Nyomatékos, 17 lóerős motor
Végsebessége 70 km/óra (ponyva nélkül)

Hátrányai:
Csattogó motorhangok
Kis ellenszélben kegyetlenül lelassul
A gyenge fűtés télen
Gyári, szerelési hiányosságok
Télen csak csúcs akkumulátorral érdemes elindulni

Ezenkívül rengeteg dolog ami pozitív ill. negatív.
Kis belső hangszigeteléssel és kárpitozással sokkal halkabbra és szebbé lehet tenni. Elég néhány négyzetméternyi polifoam szivacs, cipészragasztó, kárpitanyag. Az akkumulátort és a pótkereket fel lehet fogatni a plató alá, így belül az ülések alá is lehet pakolni. (Az APE Max kétszemélyes, rendes kerekkormányos, 5+R sebességes botváltós) És még így is motor, igaz, hogy csak A-val lehet vezetni. De a rendőrök azt sem tudják, hogy mi a bánat az egyáltalán...

Üdvözlettel:
Jakab Norbert

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.