2007.04.20. 08:13

Adatlap Seat Leon 2.0 Tfsi Cupra - 2007

 • 1984 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 241 LE @ 5700 rpm
 • 300 Nm @ 2200 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  6.0 másodperc
 • Végsebesség:
  244 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  8.0 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  11.0 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  6.0 l/100km
 • 7 236 000 Ft

A Hungaroringen két teljes körünk volt, hogy a magyarországi forgalmazás hajnalán gyorsan megismerkedjünk a Leon Cuprával. Egy szerencsés kiválasztott a SEAT Leon Supercopát, a közel 300 lovas gyári versenyautót is kipróbálhatta.

Welcome to the inferno, vagyis isten hozott a pokolban. Ezzel a mondattal köszönti a SEAT a leendő Cupratulajdonosokat. Magyarul komoly kérdések merülnek fel a szlogennel kapcsolatban, például mi a rákot keresne az isten a pokolban, ugye, de angolul az istenhozottnak semmi köze nincs az istenhez, így paradoxon sincs. A nemzetközi marketingstratégiának hála mi is szippanthattunk egy mélyet a pokol kénköves füstjéből, mielőtt megláthattuk a gyári SEAT Leon Supercopa versenyautókat, de erről majd később.

A bemutató lényege az volt, hogy megismerkedjünk a Cuprával. A SEAT hotheccse is követte a jól bevált receptet: turbómotor, sok lóerő, sportülések, szárnyak, miegymás. A Leon Cupra szép is lett, erős is, tökéletesen illeszkedik riválisai közé. A Hungaroringen megtett két rövidke kör alatt túl sok információt nem gyűjthettem, annyi azonban egyértelműen kiderült, hogy a Cuprának jók az ülései, jó a váltója, erős a motorja és a fékei is rendben vannak. A futóművét picit puhának éreztem, de a versenypálya nagyon csalóka tud lenni, ilyen körülmények között nincs az az utcai autó, amelyik ne tűnne puhának, szóval lehet, hogy tévedek, és ha utcán is kipróbálnám, megváltozna a véleményem.

Az mindenesetre biztos, hogy a Cupra súlyelosztása remek. Az első futóműve sem rossz, de a hátsó multilinkes egyszerűen csodálatos. Egy kicsit sem túrta az orrát, és hirtelen kormánymozdulatra eszetlenül megindult a feneke, ami egy ilyen autónál egyértelműen az előnyös tulajdonságok közé sorolandó. Ez persze nem azt jelenti, hogy az autóval birkózni kell, különben ott pusztulunk, ellenkezőleg. A Cupra kezes, kegyes, és megbocsátó, de a fenékriszálásnak köszönhetően jó gyors a kanyarokban.

Már vagy egy hónapja vehetünk Leon Cuprát Magyarországon is, az ára 7,2 millió forint, nagyjából mint a riválisoké. A menettulajdonságairól is elmondható ugyanez, a Leonnál kategóriájában egyedül a Mazda 3 MPS gyorsabb, de a különbségek minimálisak, a végén úgyis a dizájn lesz a döntő. A Cuprának inkább a Leon FR, a kevésbé, de azért nagyon sportos, 170 lovas dízel- és 200 lovas benzinmotorral rendelhető testvérmodell lehet a riválisa, előbbi ugyanis közel egymillióval, utóbbi hétszázezerrel olcsóbb, pedig gyakorlatilag tökugyanúgy néznek ki, és nem is mennek rosszul.

Szóval csak állunk ott bután, és várunk. Nem tudjuk, mire. Csak annyit látunk, hogy két versenyző teljes menetfelszerelésben bepattan egy-egy Cupra volánja mögé, majd eltűnnek egy kamion mögött, amiből sűrű füst gomolyog. Eltelik néhány perc, a hangfalakból üvöltő szörnyű teknó hangereje nem csitul, a füstölés sem szűnik, de akció semmi.

Aztán nagy sokára csak kiderül, mire megy ki a játék. A füst vélhetően az ördög jelenlétét jelezte, aki a kamionban ügyes koboldjai társaságában minden bizonnyal azon dolgozott, hogy fekete mágiával az utcai sportváltozatot versenyautóvá varázsolja, a két már eleve ördögi jármű ugyanis még ördögibb formában tárult újra a szemünk elé. A két közel 300 lóerős, sperres, DSG váltós SEAT Leon Supercopa nem véletlenül járt arra. Azért mutatkoztak be nekünk, hogy elmondhassuk önöknek, új kupasorozat indul Magyarországon.

A gyorsasági bajnokságban idén a Suzuki Swift és a Renault Clio kupa mellett új kategória indul, melyben ezek a szörnyetegek - és ezen a ponton érzem először helyénvalónak, és nem szánalmas erőlködésnek az ördög említését - fognak egymással megküzdeni. A bajnokság május első hétvégéjén kezdődik, így aki kíváncsi a komoly versenytechnikára, május 5-én, szombaton - majd vasárnap újra - megnézheti, ahogy a tizennyolc éktelenül gyors versenyautó egymásnak feszül a Hungaroringen.

SEAT Leon

 • 1220
  Cupra kéne
 • 1188
  Dízel FR kéne
 • 1137
  Nem kéne egyik sem
 • 357
  Supercopa kéne
 • 252
  Benzines FR kéne

Nem lenne teljes ez a cikk, ha nem térnék ki még egy szóra a kopfban elhangzottakra, miszerint egy újságíró beülhetett a versenyautóba, és mehetett is vele egy kört a pályán. Az lett a kiválasztott, aki a célegyenesben rögtönzött gyorsulási versenyen a legközelebbi időt autózta Zengő Zoltán, a magyarországi márkakupák atyjának idejéhez. Gyorsabb, lassabb idő nem játszott, egy cél volt csak, minél közelebb kellett kerülni az alapidőhöz. Hogy ki lett a győztes, sajnos nem tudom, mert idő előtt el kellett jönnöm a rendezvényről, de valami azt súgja, lesz még szerencsém ehhez az autóhoz idén, és arról természetesen önök is értesülnek majd. Köszönöm a figyelmüket. Gyulavitéz, totalcar.hu, Hungaroring, Mogyoród.

Népítélet - Seat Leon

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.