Az istenért, ez egy másik autó!

2007.03.22. 07:50

Adatlap Mini Mini II Cooper S - 2007

 • 1598 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 174 LE @ 5500 rpm
 • 240 Nm @ 1600 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  7.1 másodperc
 • Végsebesség:
  225 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  6.9 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • 6 307 000 Ft

A Cooper S a BMW rugós krampusza, ami mindenkiből közúti sátánt csinál. Még a téli virsligumikkal is szétkanyarodta az agyunkat, mit művelhet rendes kerekeken?!

- He? - kérdezett vissza a Winkler.
- He? - kérdezett vissza a Fenyő.
- Mondom minden istenverte eleme új. Minden. Minden atom a szemed előtt.
Az összes. Mind más.

Ez megy napok óta. Valaki meglátja a Minit. Mond valami trágárságot, mint mikor a slejm felszakad, aztán azzal folytatja, hogy még mindig mennyire kurva jól néz ki, pedig már mióta. Aztán megkérdi, hogy ez most miben más. Én megmondom, hogy mindenben, ez itt konkrétan, effektíve, a leghatározottabban egy teljesen új autó. Erre jön a he, aztán a legyintés. Aztán mindenki vezetni akarja.

850 000 fogyott eddig belőle 2001 óta, amikor először mondtam rá, hogy kéne. Pedig retro, amit utálok. Továbbá nincs benne semmi forradalmi, szemben az eredetivel. Nem adott semmit a világnak. Technikai értelemben legalábbis. De visszahozta a lenyűgöző arcátlanságot a népautógyártásba: feltűnő, szép, célszerűtlen, drága, irigylik, és még jó is. Megejtően ellenszenves, muszáj szeretni.

Minden rendes csaj akarna egyet, és igazából minden rendes pasi is. Mégis ki kellett jönni egy újjal, mert eltelt 6 év. Meg mert le kellett cserélni a korábbi (Chryslerrel közös) motort. De akkor már az új biztonsági normák miatt hosszabb és magasabb orr kellett. De akkor meg kicsit már meg kellett emelni hátul is, hogy ne boruljanak fel az arányok.

Ez lett a vége: nincs két azonos elem, minden teljesen más, és élő ember meg nem mondja. Az is szép volt, ez is szép. Hat éve tudjuk, hogy a Mini a kortalan sikk, hogy nem kopik porrá a bazári retrósága, hogy még egy megalázó redbullos dobozzal a hátán is címlaplányt csinál az egyenruhás területi képviselőkből.

Ekkora autón ennyi szép részlet letaglózó. Az első lámpák krómja, a fehér gombóc tükör a fekete nyelén, az S-logós kopoltyú, a vaskos fém tanksapka, a fehér spoiler, a két kipufogó, az ál-légbeömlő az elején (elköltözött alóla az intercooler, most nincs is luk, csak olyan), a hátsó lámpa szinte láthatatlan Mini-emblémás alnyomata, a krómkilincsek, a fehér csíkok, a tető, az ablakok töretlen vonala, egyszerűen gyönyörű az egész. Pont mint volt.

Totalcar értékelés - Mini Mini II Cooper S - 2007

Minden ízében csodálatos tárgy. Célszerûtlen és drága, de nincs párja.