BMW X5 (2003)

BMW X5 (2003) törésteszt

2003.06.30. 14:29

A BMW élelmes csatárként észlelte a lyukat az NCAP-értékelés rövid sarkán, és a biztonsági öv bekapcsolására emlékeztető készséget elegánsan beemelte az szériafelszerelések közé. Mostantól ötcsillagos az X5-ös.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 13(81%) Oldalsó 18(100%) Biztonsági öv emlékeztető 2 Összesítés 33

 
   
   

Az emlékeztető berendezés ugyanis ülésenként egy pontot ér, ennyi pedig elegendő volt ahhoz, hogy a terepjáró a legbiztonságosabbak közé tartozzon.
A legelső tesztek alkalmával valami probléma akadt az elülső biztonsági övekkel, így az NCAP a hiba kijavítása után újabb tesztet engedélyezett, a korábban és itt közölt eredményeket már hibátlan övvel érte el az X5.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A frontális teszt alig volt hatással a Bömbi terepjáró karosszériájára. Az ajtók simán nyíltak, a lábtér alig deformálódott, a pedálok mozgása minimális maradt. Ettől függetlenül a sofőr, és kisebb mértékben utasa mellkasán is magas terhelést regisztráltak, lábaik sem voltak teljes biztonságban a műszerfal alatti agresszív szerkezetek miatt. Hátul középen hárompontos a biztonsági öv, és addig nem használható, amíg az ülés háttámlája nem kerül teljesen rögzített helyzetbe, ez egy okos biztonsági megoldás.
Az X5-ös, mint szinte az összes magas építésű, fejlégzsákkal szerelt autó nagyon jól teljesített, mind a 18 pontot megkapta a teszt ezen részének értékelésére. Kár, hogy a BMW-féle fejlégzsák csak az elöl ülőket védi, bár extrafelszerelésként rendelhető hátulra is ez az igazán fontos kiegészítés.
Az autóhoz kifejlesztett ISOFIX rögzítésű gyermekülések a frontális teszteken jó fejvédelmet biztosítottak, de oldalirányú ütközés ellen nem elég hatásosak. Sajnos a légzsák és a gyermekülés elhelyezésének kapcsolatát leíró matricázást nem sikerült kellő gonddal elkészíteni.
Nagy és magas járműként az X5-ös nem igazán gyalogosbarát, egy csillagot kapott a motorháztető kipárnázásáért.