A Ford és a VW lenyomta a Toyotát

2009.11.24. 15:09

Meglepő eredmény született a Total Value Awards idei szavazásán: a Toyota, amely tavaly még minden kategóriában az első volt, az idén már egyetlen díjat sem kapott.

Az amerikai Total Value Awards teljes egészében a vásárlók értékelése szerint oszt díjakat minden évben. A véleményekből egyetlen, nem tudni, pontosan milyen módszerrel képzett szám keletkezik, ez a teljes érték index (Total Value Index, röviden TVI). Ebben a fogyasztást, az árat, a megbízhatóságot és a vevők szubjektív véleményét veszik figyelembe, különböző súllyal, majd összesítik az eredményt – az idén éppen 47 ezer vásárló véleménye alapján. Tavaly mindent elvitt a Toyota, az idén azonban semmit sem – sőt, abszolút vegyes eredmény született. A Ford és a VW öt, a Honda négy, a Mercedes, a Chevrolet és a BMW kettő-kettő, az Audi, a Saab, a Hyundai és a Chrysler pedig egy-egy típussal szerepel a legjobbak között. A típusok egy része gyakorlatilag ismeretlen Európában, de a díjazottak közül a VW Jetta, Passat, Passat CC és Tiguan, a Honda Insight, a Mercedes R és S osztály, a BMW X3-as, az Audi Q7-es vagy épp a Saab 9-3 kabrió itthon is közismert.

Nehéz eldönteni, hogy a TVI mennyire mutatja a valós viszonyokat. Érdekes például, hogy az Észak-Amerikában szinte eladhatatlan Volkswagen Passat szedán is kategóriagyőztes lett, pedig a Total Value Awards alapítói szerint a módszerük alkalmas rá, hogy megmutassa, mely típusok a legerősebbek a piacon. Ilyenkor aztán felmerül a kérdés, hogy a szintetikus index alapján osztogatott díjak valós sorrendet tükröznek-e, vagy reklámcélú átverés az egész.