Készül az elektromos RAV4 terepjáró

2010.07.18. 09:19

RAV4 EXT 06 08

A Tesla és a Toyota már májusban aláírták a két gyártó jövőbeni együttműködéséről szóló szerződéstervezetet. Az eddig sem volt titok, hogy a közös munka célja olyan elektromos járművek kifejlesztése lesz, melyek a mindennapi használatban is jól megállják a helyüket. Most az első konkrétummal is előálltak: 2012-re tervezik annak a Toyota RAV4 piacra dobását, melynek teljesen elektromos hajtását a Tesla alkotja meg.

A Toyota számára nem teljesen új dolog az elektromos hajtású szabadidőautó gondolata. Már tizenhárom évvel ezelőtt, 1997-ben is értékesítettek ilyen SUV-okat, melyek a RAV4 EV névre hallgattak. A nikkel-metál-hibrid akkumulátorról működő autók egy feltöltési ciklussal mindössze 190 kilométeres hatótávval rendelkeztek, és végsebességük is meglehetően alacsony, 125 km/h volt. A Toyota szerint egy akkupakk közel 250 ezer kilométerig bírta a megpróbáltatásokat. Ennél akarnak valami sokkal korszerűbbet, erősebbet, megbízhatóbbat, hosszabb élettartamút gyártani.

RAV4 EXT 40 08

A Tesla már az idei évben le fog szállítani néhány komplett elektromos hajtást, hogy a Toyota tesztelhesse azokat – mi több, egy prototípus állítólag már jelenleg is próbaüzemben van. Hogy mik lesznek az autó paraméterei, arról sajnos még nincsenek hivatalos adatok – az biztos, hogy az új RAV4-et már nem az elavultnak számító nikkel-metál-hibrid akkumulátorral fogják szerelni.