Anyóstól véd az új légzsák

2011.09.30. 16:04

Az unalmas első középső légzsák név roppant hasznos biztonsági fejlesztést takar, amelyet rövidesen be is építenek a General Motors szériamodelljeibe.

Az autógyártók biztonsági szakemberei eddig elsősorban a külső veszélyekre koncentráltak, így a légzsákrendszerek hatékonyan védenek mindenféle balesettípustól: frontális- és oldalütközésre egyaránt léteznek megfelelően elhelyezett lufik. Még a térdek összeroncsolása ellen is kifejlesztettek egy típust. Ugyanakkor azt a veszélyt, amit az utasok egymásra nézve jelentenek egy ütközés során, eddig figyelmen kívül hagyták. A GM középlégzsákja azonban épp az olyan eseteket védheti ki, amikor a sofőr és az első utas egymásnak ütődve tesz kárt egymás egészségében, mondjuk egy borulás alkalmával. Az efféle fej-összekoccanás súlyos következményekkel is járhatnak, és az eddigi biztonsági berendezések egyike sem gátolta a bekövetkezésüket.

Egyelőre a GM egyes amerikai típusaiba építik be a középlégzsákot: a jövő évi Buick Enclave, GMC Arcadia és Chevrolet Traverse modellek kapják meg elsőként, de nincs kétségünk afelől, hogy a későbbiekben európai típusokban is felbukkan az új biztonsági megoldás.