Új arcot kap a Skoda Octavia

2008.10.01. 13:42

A gyártók manapság szinte kötelességüknek érzik, hogy típusaikat valamikor a modellciklus felénél alaposan átdolgozzák. Ez történik most az Octaviával is, bár egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy minden változtatás jót tesz a típusnak.


Galéria - kattintson a képre

A leglátványosabb különbség a régi és az új modell között az átalakított orr-rész. Az Octavia nagyobb felületű fényszórókat kapott felfelé húzott sarkokkal és lágy külső kontúrokkal, amelyek első pillantásra a 3-as BMW első lámpáit juttatták eszünkbe. Az új fényszórók önmagukban jól néznek ki, de ugyanaz a baj velük, mint a legtöbb ilyen, utólagosan elhelyezett stíluselemmel: sokkal kevésbé illenek az autó többi részletéhez, mint a korábbi lámpák. A fényszórókon kívül újak még az első és hátsó lökhárítók, illetve az integrált irányjelzős tükörházak, ami szintén a megszokott eljárás része, hiszen a műanyag elemek szerszámait a legolcsóbb lecserélni. Hátul még a lámpák formáján sem módosítottak, csak a színezésüket változtatták meg.


Galéria - kattintson a képre

Belül a háromküllős kormánykereket cserélik fémszínű kerettel díszített közepű, négyküllős darabra, és a műszerek dekorációján, illetve a középkonzol néhány kapcsolójának elhelyezésén módosítanak egy keveset, ezenkívül viszont minden marad a régiben. Mivel egyelőre csak a fotók szivárogtak ki, így pontosan nem tudni, hogy műszaki szempontból mennyit változtatnak az Octavián, bár egyes pletykák szerint a motorválasztékba bekerül a Volkswagen 1,4 literes TSI motorcsaládjának legkisebb teljesítményű, csak turbófeltöltővel lélegeztetett, 122 lóerős változata is.

A felújított Octavia premierjét a Párizsi Autószalonon tartják, és valószínűleg a bemutató után hetekkel meg is kezdik a piaci bevezetést.