Mentődoboz-mizéria, már megint

2012.04.25. 15:23

A facebookozó úri közönség jelentős része találkozott már a vaskos szabálysértési bírsággal riogató szanaszét osztott státuszüzenettel, a kevésbé online korosztály pedig a kertévék híradójából szippanthatta fel a maga pánikadagját. A hír arról szól, hogy a hiányzó, vagy lejárt mentőládát ötven-, illetve harmincezres büntetéssel sújtják.

Mivel a Totalcar legutóbbi cikke ebben a témában majd négyéves, időszerűnek tűnik, hogy újra nekifussunk, és összegezzük a tudnivalókat.

Először is, ismételjük át: bár a köznyelv KRESZ-tartozéknak hívja, a műszaki és üzemeltetési követelményeket szabályozó 6/1990-es KöHém rendelet írja elő az autóban tartandó kötelező tartozékokat. Ezek egyike az elsősegély-csomag – nem mellesleg az izzókészlet már nincs közöttük.

A 2008-as cikkünkben még azt írtuk, hogy az érvényességi időre nincs előírás, azóta azonban a jogalkotók pótolták:

105. §166 Elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

106. §167 (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:
ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db
bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db
bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db
be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db
bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
bg) fóliakesztyű: 1 pár
bh) háromszögletű kendő 2 db
bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db
bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
br) tartalomjegyzék: 1 db

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.
(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.
(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.
(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.

Mit jelent ez?

2013. januárjáig használhatunk olyan EÜ-dobozt, amelynek a szavatossági idejét a csomagot lezáró szalagon feltüntetett dátum jelzi, ha a lezáró szalag sértetlen.
Ha nyitott dobozunk van, az alkotóelemeken feltüntetett határidő a mérvadó.

Képzeljük magunkat Rózsi néni, a virágos helyébe. 2001-ben vásárolt Suzuki Wagon-R+ típusú munkagépének pótkereke mellé gyömöszölve az autó átvétele óta pihen a mentőláda. Nem is látta azóta – defektje nem volt, a csomagtartót évek óta virághordó tepsi foglalja el. Este azonban rémülten látja a híradóban, hogy a rendőrök MINDENKIT megbüntetnek ÖTVENEZERRE, akinek lejárt az elsősegélycsomagja. Reggel első dolga hát, hogy beszalad az útba eső autósboltba, ahol Sajnálkozó Sanyi fogadja. Volt, de elfogyott. Lesz, de drágább. Nem tudjuk, mikor.

Mentőláda-maffia?

Elsősegély-csomag nincs, tényleg nincs.

Harmadik napja szívatják a környékünkön az autósokat a mentőládával, a készleten lévő harminc, majd az utánarendelt másik ötven darab elfogyott az első napon. Azóta hat cég ígérte meg a többszázas tétel leszállítását, majd hatan mondták vissza, végül hatan adtak olyan árajánlatot, amely az addigi bruttó árat megemelte húsz százalékkal – és még erre tette az áfát.
Végül mind a hatan visszamondták, nem tudják szállítani.
Végighívtuk a környékbeli szupermarketeket, nekik sincs.
Közben az egyik hazai gyártó levette webshopjáról az EÜ-csomagokat, és csak telefonos megrendeléseket fogadnak, az elérhető készleteket pedig egyre magasabb áron ajánlják ki.

Betárazott készletük azonban alig-alig van, ha maffiózók is, elég felkészületlennek tűnnek.

Mari néni tehát megrémül, leteszi a Wagon-R-t, és kézikocsival indul anyagbeszerezni. Jól is teszi, hiszen – bár a rendőrség cáfolja – több helyen is büntetnek, nem is kicsit. Sajnos jogosan, hiszen a fent említett 6/1990 előírja a felhasználhatósági időn belüli mentőládát, ennek megsértése esetén pedig a mostani szabálysértési törvény 179. pontja alapján 5000 és 50 000 forint közötti helyszíni bírságra számíthatunk. A környéken megbírságolt autósok elmondása szerint a hiányzó mentődoboz általában rögtön ötvenezret, a lejárt harmincezret ér.

Mi jár le a dobozban?

Leggyorsabban a fertőtlenítő, jellemzően 3 év alatt. Az érvényes előírások szerint ma már jódmentes fertőtlenítőt kell használni az elsősegély-csomagban, az olcsóbb, kínai eredetűekben azonban még jódpárnát találunk. Ez persze a tulajdonost nem annyira zavarja, talán még az ellátott beteget sem, ha nincs jódallergiája.

A steril kötszereken feltüntetett szavatossági idő általában 5-8 év.

Kötszert a kötszertárból!

Gyakran felbukkan alternatív megoldásként, hogy a lejárt mentődobozt a gyógyszertárban újíttassuk fel, lecserélve a lejárt elemeket. Kipróbáltuk ezt a vonalat is.

Hat felhívott gyógyszertárból egy sem tudott segíteni. Elmondták, hogy ez az út járható, nagyjából 3500-4000 közötti áron frissítik fel elsősegély-csomagunkat – tehát egy új csomag árában, vagy drágábban.

Jelenleg azonban egyikük sem tudná vállalni – elfogyott ugyanis a kötszer, az utánrendelés akadozik.

Persze kissé erőltetettnek tűnik ez a hiszti, feleslegesnek az előírás. A sofőrök többségének halvány fogalma sincs az évekkel, évtizedekkel ezelőtt bemagolt tételekről, akinek meg rémlik valami, nem nagyon tudja alkalmazni a gyakorlatban – a gyorstalpaló tanfolyamokon ugyanis nem az életmentésre, hanem a vizsgára készítették fel.

Ha pedig egy talpraesett és rutinos elsősegély-nyújtó érkezik egy adott baleset helyszínére, nem fogja megvizsgálni a lejárati dátumot. Azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy vészhelyzetben egy ütőeres vérzés elállítására tökéletesen alkalmas a lejárt gézpárnából készített nyomókötés – mint ahogyan egy taknyos zsebkendő is.

Persze, nem áll rendelkezésünkre olyan statisztika, amelyből kiderülne, hány beteg fertőzödött meg, esetleg halálozott el lejárt sterilizálási idejű kötszertől. Ha mégis van ilyen, szeretnénk látni.

Már csak azért is, mert mentőzésben érintett kontaktunk szerint a mentőautókban található kötszerek, gyógyszerek szavatossága sem megnyugtató. Éltünk a gyanúperrel, hogy a rendőrautókban sem jobb a helyzet, meg is kértünk egy kedves ismerőst, mutassa meg a szolgálati autóban lévő csomagot.

Meg is lepődtünk, meg nem is. Semmilyen dátumot nem találtunk a dobozon vagy a kötszereken, de az útmutató 1983-as kiadású. Nyilván nem ezzel került átadásra a Focus, azóta cserélhetett helyet valamelyik civil autóéval.

Azt persze senkinek sem javasoljuk, hogy egy közúti ellenőrzésnél elkérje a rendőrautó mentőládáját. Egyrészt semmi köze hozzá, ellenőrizzék azt az erre hivatottak. Másrészt pedig, jobb a békesség, inkább szerezzük be a megfelelő és érvényes elsősegély-csomagot – ha éppen kapható lesz.

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat! Várjuk a mentőláda miatt megbüntetett autósok jelentkezését. Írják meg hol, milyen indokkal és mekkora összegre bírságolták önöket.