Balesetem volt. Jaj nekem?

2012.12.04. 05:44

Új sorozat a Totalcaron. Rengeteg, autósokat érintő jogi kérdésre kaphat választ a D.A.S Jogszerviz szakértőinek segítségével. Mostantól nem kell aggódnia, ha megállította a rendőr, tudni fogja mihez van joga, és mit tehet a hatóság, ha rendszeresen olvas minket. Lélegezzen fel, a jog lehet ilyen egyszerű is.

Esőben, nagy hőségben, hosszabb utak megtételekor gyakran lankad a figyelem, ilyenkor fokozódik a balesetveszély. A rendőrségi szakértők sokéves tapasztalata, hogy főként az évszakváltások környékén ugrik meg a balesetek száma, télen, a csökkentett tempó miatt főleg az enyhe és közepesen súlyos karambolokból történik több. A körültekintő vezetés és a téli gumi használata mellett nem észbentartani néhány dolgot, baj esetére.

Először is azonnal álljunk meg, és győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, úgy nyomban értesíteni kell a hatóságokat (rendőrség, mentő, tűzoltóság). Ha senki nem sérült meg, és a baleset másik érintettjével a helyszínen meg tudunk egyezni a felelősség kérdésében, úgy töltsük ki a kék-sárga baleseti bejelentőt (a károkozó saját kézírásával írja be, hogy a balesetért a felelősséget elismeri).

A bejelentőlapra olvashatóan, a valóságnak megfelelő adatokat írjuk le (különösen fontos: időpont, helyszín, rendszám, sérülések megnevezése, tanúk neve, elérhetősége, aláírások). Amennyiben a balesetben résztvevő másik fél elismeri a felelősségét, nem köteles átnyújtani a személyazonosító okmányait, de kérjük meg rá. Ha nem hajlandó megmutatni, vegyük figyelembe, hogy amennyiben hamis adatokat ír le, sajnos igen kevés esély lesz a kárunk megtérítésére. Egyébként is jó tudni, hogy mindkét autósnak joga van kihívni a rendőrséget pusztán azért, hogy az igazoltassa a másikat.

Abban az esetben is hívni kell őket, ha a balesetben részes másik fél egyáltalán nem hajlandó az együttműködésre, adatait nem kívánja közölni, a baleseti bejelentőt nem akarja kitölteni. Ebben az esetben a rendőrség érkezése után igazoltatni fog mindenkit, így a kárrendezéshez szükséges adatok birtokába juthatunk.

Ha nincs nálunk baleseti bejelentő, a balesetben részes felek akkor is jegyezzék fel egymás legfontosabb adatait, de minimálisan a másik jármű rendszámát, kötelező gépjármű felelősségbiztosítójának nevét, valamint a gépkocsi tulajdonosának, illetve vezetőjének a nevét, elérhetőségét, illetőleg azt, hogy ki a felelős a balesetért.

Amennyiben mi hibáztunk, úgy a másik fél kárát a mi kötelező felelősségbiztosítónk téríti meg, és ugyanez fordítva. Abban az esetben, ha a balesetért mi vagyunk felelősek, a kárunkat a kötelező felelősségbiztosító nem, csak a casco téríti meg, már ha van.

A károsult fél 30 napon belül köteles kárigényét a károkozó kötelező felelősségbiztosítójának bejelenteni (akkor is, ha még a rendőrségi eljárás – ha például a károkozóval szemben szabálysértési vagy büntetőeljárás indult). Ha kárigényünket nem tudjuk még pontosan megjelölni, elegendő a követelések feltüntetése (pl. javítási költség, kamat, bérgépkocsi), azzal, hogy amint az összegszerűségre vonatkozó iratok a rendelkezésére állnak, azt megküldjük a biztosítónak.

A kötelező felelősségbiztosító részére a káresemény bekövetkezésével, a felelősség megállapításával, a kárügy elbírálásával kapcsolatos kérdéseire a szükséges felvilágosításokat meg kell adni, és lehetővé kell tenni a kárbejelentés és a felvilágosítás tartalmának ellenőrzését.

Fontos tudni! Amennyiben azért hívtunk rendőrt, mert a felelősség kérdésében nem tudtunk megállapodni a másik autóssal, szabálysértési eljárás indulhat, amely körülbelül 2-3 hónapig tart, de akár tovább is, az ügy jellegétől függően. Annak a személynek, akinek a felelősségét a balesetért a rendőrség megállapítja, bírságot kell fizetnie.

A sorozat, vezetés közbeni telefonhasználatról szóló első epizódjához kattintson ide.

A DAS Jogszerviz itt érhető el.