Olasz életérzés egy kis francia kakukkfiókával

március 19., 17:28 Módosítva: 2023.03.21 06:21
11
7 hozzászólás

l´art pour l´art - Alfa Romeo Spider

52139

Élményautó - ennél a fogalomnál a lexikonban csak egy fotó kellene egy Spiderről, semmi több

Még nem régen van meg a vas, bár az ismerkedésen túl vagyunk. Elég nagy szerencsével jutottam hozzá - gyakorlatilag annyiban van, mintha dojcslandból hoztam volna és leregadózom - valamiért nagyon el akarták adni, valószínűleg féltek tőle (öreg, olasz, ritka blablabla). Magyar szerelő nem kókányolt még bele, ellenben a német! Az elektronika siralmas - egyelőre - bár már elég sok mindent megcsináltam rajta (pölö az összes műszert újra kellett gombolni, hol a jeladó volt rossz, hol rosszul volt bekötve, hol meg nem is volt bekötve, a biztosítékdobozon meg annyi a szigszalag, mintha el akarták volna postázni valahova). Mindezektől eltekintve hálás darab és nagyon szerethető; persze ez alfásoknál mindig kis elfogultságot is jelent.

...

Borzalmasan öncélú egy vas: nagyon látványos és stílusos, ezért cserében jó ha az ember hozzászokik, hogy szűk, olaszmajom pozícióban ül, 120 fölött a menetszél lobogtatja a fület, nincs csomagtér, nincs rugózási komfort. Ezek azonban szigorúan részei a Nagy Alfa Spider Érzésnek.

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

7 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A Nissan, ami túl forradalmi volt

március 18., 11:14 Módosítva: 2023.03.22 10:41
28
0 hozzászólás

2014-ben a Nissan egyszerre megbotránkoztatta és elkápráztatta az autós közvéleményt: egy olyan Le Mans-i prototípussal rukkoltak elő, mely minden addig bevett gyakorlatot, alapelvet, írott és íratlan szabályt felrúgott. A mai napig erősen megoszlanak a vélemények, hogy a Nissan GT-R LM Nismo egy eleve halálraítélt agyament baromság, vagy egy be nem teljesült zseniális vízió volt inkább. Ennek járunk most utána.

4
Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Teljesült egy álom

március 17., 17:00 Módosítva: 2023.03.19 17:40
0
0 hozzászólás
Fél éve fogtunk neki apám 1968-ban vásárolt Simson Schwalbe motorjának a felújításának, most végre elkészültünk vele. Sok ember munkája van benne, ezúton is szeretném megköszönni nekik, különösen Szigetvári Attilának, aki nélkül ez nem jöhetett volna létre.
Szólj hozzá!

5+1 kérdés, amit olyanok hallanak, akik projektautót reszelgetnek

március 16., 16:29 Módosítva: 2023.03.22 10:11
30
6 hozzászólás
Vannak emberek, akiket vonz az alkotás öröme, egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy egy tárgy szimplán csak létezik vagy mozog. Bele akarnak nyúlni, saját kezűleg szeretnék formálni, át szeretnék élni az építés adta utazást. Ha valakinek a csillapíthatatlan autóbuzériájához egy nagy adag műszaki érdeklődés is társul, nem csupán magát az autózást, hanem odavezető utat is szeretné bejárni, az előbb vagy utóbb szembesülni fog azzal, hogy vett egy projektautót.

Sokunknak van valamilyen formában projektautója: van, aki veteránt újít, akad, aki a tuningol, és olyan is van, akinek csak beakadt valami kretén szerelem. A műfaj nem igazán kötődik kategóriákhoz: tulajdonképpen olyan hobbiautóról van szó, amit a gazdája maga farigcsál, általában azért, mert élvezi. Olyan ez, mint gyerekként – vagy felnőttként – a legózás, csak nagyban. Hiszen amikor egymás után rakjuk a kis kockákat, végül egy érdekes, részletes tárgy születik, de az igazi élvezet nem a végeredmény, hanem maga az alkotás.

6 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Az elromlós olasz és a tartós német legendája

március 12., 12:51 Módosítva: 2023.03.15 08:41
82
1 hozzászólás

Gazdaságos átlagautó.:) - Audi A4

66943

Nos én 2010-ben egy 2.0-es benzines 1991-es Honda Accordból ültem át ebbe a paripába és meg kell valljam, féltem a megszokott dinamika elvesztésétől. ÉS kellemeset csalódtam. Ezzel az autóval is lehet dinamikusan haladni, persze kicsit más stílusú vezetést igényel és más az élmény is. A honda nagyon lapos, széles autó volt hihetetlen kanyarstabilitással, ehhez képest ez az AVANT egy magas építésű billegős karosszériájú autó, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy hamar elvesztené a tapadását, ellenkezőleg, bár költséges a futómű karbantartása, viszont a sok lengőkaros technológia kimondottan stabil útfekvést eredményez. Kényelemre se rosszat se jót nem nagyon tudok mondani, az ülések oldaltartása elég gyér, ezt egy középső könyöklő beépítésével ellensúlyoztam valamelyest, majd a két első ülést is kicseréltem gyári S-line ülésekre.. A hátsó lábtér az katasztrofális, a raktér ledöntött hátsó ülésekkel kimondottan tetszik (végre kényelmesen haza tudtam vinni egy kétméteres fenyőfát:)), a kilátás körbe nagyon jó, egyedül a hátulját nem érzem az autónak pl. egy parkolás során. 

...

Összeszámoltam, mennyit költöttem az autóra olajcserékkel együtt (hibalista+ itt vezetett) 1.060.000Ft. + 1.906.800Ft.) 2.866.800 forintot, ez levetítve a megtett kilométer alapján (187000km) kb. 15 Ft./km. A nálam töltött 153 hónapban havi átlag kb. 19000 Ft. a szerviz költség, ez évi átlag 225000 Ft.

Ez sok?

Ilyen volt egy első generációs A4-es 2013-ban

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Roadmovie 23. Magyarország

március 10., 17:09 Módosítva: 2023.03.14 06:36
111
2 hozzászólás
2 hozzászólás

Hétvégi krúzing - Viper, Town Car, Le Baron

március 5., 10:57 Módosítva: 2023.03.09 06:27
1
0 hozzászólás

Pokol tüze - Viper

Nehéz elfogulatlanul beszélni egy Viper-ről. Akinek volt azzal az ember úgy mosolyog össze, mintha egy laktanyában és egy körletben lettek volna a honvédségnél, tehát ismerik az összes közös rafinériát, poént és nehézséget. Akinek nem volt, annak pedig sörözés mellett a társaságban egész estét betöltően részletezhető a hang, az erő, a szag...abbahagyhatatlan.

...

Mikor először ültem bele olyan érzésem volt, mint a Mátrixban, amikor mondja Morpheus Neonak, mi is az a Mátrix, hogy "nem tudtad mi az ami hiányzik az életedből, mi az ami nincs" (szabadon idézve). Azonnal az az izgalom fogott el, az ülések kompromisszum és komfortmentes sportosságával, a nagy gokart érzéssel, a nagy piros gomb megnyomásával, amire mindig is vágytam. Egy vérbeli fotós olyan fotómasinára vágyik, ami nem "idióta biztos", egy vérbeli autós pedig olyan sportautóra, amin szintén nem szól bele semmilyen 3 betűs csodafejlesztés abba, hogy mikor és hogyan csússzon, váltson, forogjon. A legjobb, hogy valóban a "nálam a labda" érzésem volt benne. Nem segít semmi. Egy nyersparszt erejű vadbarom, amit persze féken lehet tartani, ha kell kezesbárány, de utóbbinak annyi értelme van mint a paksi erőművel teát főzni.

Egyszer Winklert is megmarta a vipera (sajnos a képek eredetije már a múlt homályába veszett)

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Godzilla és egyéb mutáns szörnyek

március 4., 16:59 Módosítva: 2023.03.10 06:25
97
1 hozzászólás
Sietsz haza az általános iskolából, nyúlnak a léptek, végre vége az unalmas tanítási napnak. Már előre elképzelted, hogy mi fog történni: ívesen behajítod a könyvektől és füzetektől roskadozó táskát a sarokba, szinte futsz a szobádba, hogy benyomd a Sulinetes PC-det. Idegörlő, hosszú másodpercek telnek el, ahogy hangosan tölt a merevlemez, neked pedig feladatod van: haladni kell a Need for Speed Undergroundban, mert már nem vagy messze tőle, hogy megszerezd a játék legkirályabb autóját, a Nissan Skyline-t.

Biztos vagyok benne, hogy sokan csináltuk ezt: futottunk haza, hogy végre autózhassunk egy óriásit a kis pixelekkel. A végtelenségig szétpörgettem mindkét Need for Speed Undergroundot is, de nálam a mélymerülés a japán belpiacos autók tengerében már korában elkezdődött. A Gran Turismo első és második része volt az, ami miatt megismertem és pillanatok alatt rajongásig megszerettem azokat a különleges, JDM gépeket, amikről addig nem is hallottam.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Kockáztattam, megszívtam

március 3., 17:00 Módosítva: 2023.03.17 09:41
20
0 hozzászólás
A nepperléttel együtt jár a kockázatvállalás, néha nem adja ki. Most nagyon nem.
Szólj hozzá!

Hobbiautózás kezdőknek

március 2., 17:21 Módosítva: 2023.03.17 10:47
6
3 hozzászólás
Nehezen meghatározható a belépő hobbiautó kategória, hiszen sokaknak pár százezer forintos autó vásárlása is jelentős ugrás. Mégis azt mondanám, tekintsük az egy- és kétmillió forint közötti youngtimereket illetve veteránokat ide tartozónak, egyszerűen azért, mert ami ez alatt van, arra minden esetben rengeteget kell költeni, hogy jó legyen.

Ebben a magasságban már előfordulnak egyből használatba vehető gépek is, amik addig is örömet okoznak, amíg lépésről lépésre jobbítjuk őket. Így például ez az egymillióért árult Lada 2105 is lehet valakinek belépő hobbiautó. Annyira azonban már egy ilyen Zsiguli reszelgetése sem olcsó, hogy teljesen külön kategóriának tekintsük. Ezért kis gondolkodás után összeszedtem négy másik típust, amik ugyan árban még mindig nem tudnak a szovjet ipar remekével versenyre kelni, de élményben is többet adnak. És ma már nem akkora a pénzügyi szakadék.

3 hozzászólás

Új motort kap a kedvenc autóm

február 26., 15:07 Módosítva: 2023.03.01 06:31
0
0 hozzászólás

Tökéletes autó így is a kis Hacsi, de ha ott a 200 lóerő ígérete, akkor könnyen elcsábul az ember. Doman Zolinál jártam és átbeszéltük a lehetőségeket.

Szólj hozzá!

Roadmovie 22. Aston Martin Rapide

február 24., 20:41 Módosítva: 2023.03.01 06:31
0
1 hozzászólás
Extra hosszú útifilmmel érkezik a Becsületesnepper, öreg és fiatal japán autókon át egészen az Aston Martinig minden lesz a mai videóban.
1 hozzászólás

Így kezdj bele a szimulátorozásba

február 22., 18:04 Módosítva: 2023.02.26 10:16
0
9 hozzászólás
Úgy 10 éves lehettem, amikor szimulátorkormányt kértem a Jézuskától. Mondhatni, ekkor indult szimulátoros karrierem, ami kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is tart. Remek hobbi ez, amibe a vezetés szerelmeseinek mindenképpen érdemes belekóstolnia. Azonban a rengetegféle program, a széles kormánykínálat és a hobbit övező tévhitek miatt elsőre talán nehéz átlátni, hogyan érdemes belekezdeni. Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

Mi a jó ebben egyáltalán?

A szimulátorozás lehetőségek kimeríthetetlen tárházát kínálja, és éppen ezért mindenki másért kezd bele, mást élvez benne. Vannak, akik kipróbálnák, megállják-e helyüket online bajnokságokban, vannak, akik csupán szeretnék átélni, milyen lehet a történelem egy-egy ikonikus járgányát ikonikus helyszíneken terelgetni, de akadnak olyanok is, akik megélhetési célokkal, autóversenyzői vagy e-sport karrierjük megalapozásaként tekintenek rá. Legyen akármelyik igaz rád, vagy vezéreljen bármi más, egy általános igazságot kijelenthetünk: a szimulátorozás olyan dolgokat tesz lehetővé, melyek normál körülmények között megvalósíthatatlanok, vagy legalábbis elérhetetlenek egy átlagember számára.

49470603841 7e19157e6f o
9 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A patent púpos Wartburgtól a versenygyőztes Trabantig

február 19., 12:04 Módosítva: 2023.02.23 06:14
0
0 hozzászólás

"versenyautó"... :o) - Tarbant 601

1BCADE5B-045F-4DEC-B58D-2E14A5BC53DC

A mindennapi munka mellett hétvégenként szlalomversenyeken "használtam" az autót.

Erre a versenyzési formára ennél jobb típus talán nem is létezik, ezt bizonyítja is a több doboznyi serleg és érem, amit két év alatt sikerült összegyűjteni vele. :o)

...

A régi típusú karburátor hibáját, hogy jobbos kanyarban "ellöttyen" a benzin, egy ügyes trükkel sikerült kiküszöbölni, és attól kezdve minden irányban lehetett gázzal fordulni, ami nem hátrány versenyzés közben. :o)

A "ballábas" fékezésre pedig kifejezetten jól reagált a Trabi.

A műszaki hibák általában hétköznapi munka közben jöttek elő, versenyen csak két alkalommal romlott el, amikor kiesett egy csavar a váltó kapcsolószerkezetében, valamint egy féltengelytörésnél.

...

Azóta "megütöttem" a fejem és újra venni szerettem volna egy Trabantot, szimplán buliból, de ami tényleg tetszene, az irreálisan drága, ami meg olcsó, az olyan is...Ráadásul nem nagyon segítik ennek a "kihalásban" lévő típusnak még a veterán minősítését sem... :o(

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Így kell szépen öregedni

február 17., 15:37 Módosítva: 2023.02.28 06:26
0
0 hozzászólás

Újkorában a Subaru árlista legtetején csücsült, most viszont már csak egy dinoszaurusz, ami közelebb van Samantha Foxhoz, mint Megan Thee Stallionhoz.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Ezért lett az első Audi A8 megismételhetetlen mesterfogás

február 17., 14:42 Módosítva: 2023.03.06 14:09
264
0 hozzászólás
csp-discl.png

A Volkswagen Csoport immár 28 éve publikált üzleti jelentése szerint az első Audi A8 technológiai korszakváltást hozott az autóiparban. 1994-ben szerintem ennél is többet tett, hiszen úgy indította el az Audit a manapság is sikerrel járt útján, hogy a V6-os és V8-as dízelektől a legendás 32-szelepes benzines V8-on át a hosszított platformú V12-es verzióig mindent felajánlott, ami egy luxusautótól elvárható.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Népítélet heti merítés: Mustang V8, Land Rover, Subaru és Mitsubishi!

február 12., 18:56 Módosítva: 2023.02.14 17:35
12
3 hozzászólás

Tökéletlen tökéletesség - Ford Mustang GT 55

73047

Eddigi legjobb autóm. Nem szoktam sokáig megtartani autókat, de ez marad, még úgy sem adjuk el, hogy jön a gyerek. Nem érdekel, mi nem fér bele és hogy nehéz kivenni a gyerekülést stb.

...

Van egy pár szabály, amit be kell tartani és akkor nem lesz gond vele: Ezekről tudni kell (EU model), hogy van bennük részecskeszűrő, egr és kettőstömegű. Vezérműláncos és kettős befecskendezésű. Négy vezérműtengely. A gyár 15ezer km vagy egy év olajcserét ír elő. Nem hallottam még olyan tulajdonost, akinek hála isten a kocsi ne kérte volna legkésőbb 9000 km körül. Nekem 7000 km-nél többet nem ment még el egy olajjal. Ment volna, nem kérte, de én inkább cseréltem, mert hosszú távra tervezek vele, annak ellenére hogy csak kipróbálni akartuk és utána eladni, hogy mást is kipróbálhassunk. Szóval van benne kettőstömegű lendkerék is, emiatt csak kinyomott kuplungal lehet indítani és leállítani is, ergo ez elég sokáig fogja így bírni. Bármennyit mész vele, mindig hagyd legalább egy percet járni leállítás előtt, még a kúton is tankolás előtt. V8 olyan hőt termel, hogy beszarsz. Nyilván hidegen nem rúgod neki, van rajta olajnyomás és olajhőfok mérő, ha elérte az üzemit akkor lehet taposni, bírja. Az EGR és a részecskeszűrő egy nagy kibaszás, amint lejár a garancia, kap egy rendes kipufogó rendszert ezen szarok nélkül, addig is csak hosszú utakra használom, várost kerülöm, arra ott az asszony gyász yarisa. Így van lehetősége regenerálódni és nem tömődik el gyorsan. Azt mondják kokszosodik a közvetlen befecskedezés miatt, ez lehet így van de eleve kettős befecskendezése van, valamennyire tisztulnak a kipufogó oldali szelepek is, amúgy meg bejáratott technika van a koksz eltávolítására, nekem ez nem probléma. Na mindegy, én nagyon vigyázok rá, nekem ez egy kincs.

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Futársztorik: Legyen rajtad nadrág, ha ajtót nyitsz!

február 12., 14:32 Módosítva: 2023.02.16 09:55
67
3 hozzászólás
Pár évvel ezelőtt egy nagyon furcsa periódusa zajlott az életemnek. Budapesti egyetemi éveink után a párommal visszaköltöztünk Dunaújvárosba, nekem pedig kellett valami átmeneti munka, amíg sikerül a szakmámban elhelyezkednem. A választás gyorsan megszületett: ételfutárnak álltam.

A Punto korszak

Az első kérdés persze rögtön az volt: mivel? Dunaújvárosnak futárszempontból rettenetesek az adottságai: dimbes-dombos utcák, a városrészek pedig zártan elkülönülnek egymástól. Forgalom viszont általában nincs, és parkolóhelyet sem különösebben nehéz találni. Végül elcsakliztam a szüleim második autóként tartott szakadt egyes Puntóját.

330640767 934240461268492 1465974912494331623 n
3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Nedves álmaim főszereplője egy hódpofájú, 510 lóerős kombi

február 11., 13:04 Módosítva: 2023.03.07 18:33
276
0 hozzászólás

Az autónánia posztok általában valami korosodó, kicsit szerencsétlen típusról szoktak szólni, amire éppen lenne pénzünk, de belevágni egy újabb problémás polgárpukkasztó projektbe annyira azért nincsen ingerenciánk, ezért inkább írunk róla, hogy levezessük azt a feszkót, amit a napi huszonhét és fél órányi hahun töltött idővel szerzünk.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Még öt befuccsolt szuperautó projekt

február 8., 16:45 Módosítva: 2023.02.12 13:55
291
0 hozzászólás
Cikkünk előző epizódjában öt olyan szupersportautó történetét elevenítettük fel, melyek finoman szólva sem futottak be olyan fényes karriert, mint a Ferrari F40, Lamborghini Countach vagy McLaren F1. Folytatva a sort most újabb szépreményű autók dicstelen bukását vesszük górcső alá.

Caparo T1 (2006) - A közúti Formula 1-es autó hülyeség

Rengeteg sportautógyár próbálkozott már egy „utcai Formula 1-es autó" kifejlesztésével, ám ezeknél általában inkább csak marketingfogás volt a fenti jelző, valójában nem sok közük volt az együléses versenyautókhoz. Ott van például a Ferrari F50, melynek gyártása során konstrukciós és motorikus szempontból valóban Formula 1-es technológiákat használtak, de a frissen piacra dobott Mercedes-AMG One-t is említhetjük, amely bár valóban egy F1-es hibrid hajtásláncot kapott, de ettől még egy kétajtós kupé, ami majdnem 1700 kilót nyom.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Öszvérek és sportautók - az angol autógyártás színe-java

február 5., 17:18 Módosítva: 2023.02.07 13:31
18
3 hozzászólás

A legjobb Jag ever - Jaguar XJ

A kép illusztráció (forrás: Wikipedia)
A kép illusztráció (forrás: Wikipedia)

Nagyon régóta szerettem volna egy X308-as XJR-t, amit szerencsére két éve sikerült is megvásárolnom. Az első hónapok rettegéssel teltek, mert a rengeteg ismerős, autószerelő, vagy kolléga (akik ugyan még messziről sem láttak ilyen autót, "de a szomszéd ismerősének a fiának a testvérének a nagyanyja egyszer hallotta, hogy a jaguárok megbízhatatlanok") meggyőzött, hogy előbb vagy utóbb de tönkre fog menni, megáll alattam, felrobban, soha többé nem fog beindulni, csődbe fogok menni. Szerencsére az élet rájuk cáfolt, mert két év elteltével is bármikor, bárhova elmerek vele indulni. 

Bolla Gyuri is odavolt a nagymacskáért (még ha nem is ez az évjárat, na de akkor is)

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Hogyne lennének rossz automaták?!

február 4., 06:31 Módosítva: 2023.02.20 09:50
285
18 hozzászólás
Keményvonalas autórajongóként mindig azt gondoltam magamról, hogy gyűlölöm az automatát. Gyűlölnöm kell, hiszen a vezetési élmény megcsúfolása, meg különben is, nehogy már egy gép döntse el helyettem, hogy mit akarok. Aztán meg ott van az is, hogy sokat fogyaszt vele az autó, meg még lassabb is. Fúj.

Ez egy korai elmélet volt, még huszonéves korom elejéről, amikor még nagyon messze voltam attól, hogy autók tömkelegét próbáljam ki, és a tapasztaltabbakra hagyatkozva amúgy is logikusnak tűnt. Persze van igazságalapja az ellenérzéseknek, de nagyon nem úgy, és nagyon nem olyan mértékben, ahogy elképzeltem.

18 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Autót vettem, szabad nevetni

február 3., 14:44 Módosítva: 2023.02.09 06:27
389
10 hozzászólás

Nemrég eladtam a családi autónkat, és bár van a kertben két működő kocsi, egyik sem helyettesíti igazán – vásárolni kellett valami újat. Az igények megszondázása után összeállt, hogy benzinmotoros, automataváltós kombit kell keressek, lehetőleg tetőablakkal és vonóhoroggal. Eddig jó, bonyolító tényező viszont, hogy kétmillió forint volt a meghatározott keret. Igazán nem sok pénz manapság a használtautó piacon.

10 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Egyszer volt, hol nem volt az Ikarus terepjáró

január 30., 12:38 Módosítva: 2023.02.02 06:11
120
2 hozzászólás
Sokszor feltűnik szemcsés fotókon az Auverland A3 mintájára készült magyar autó. Hát most itt van videón egy mozgásképtelen, de teljesen komplett darab!

Az Ikarus A3 nem holmi rosszul elsült vicc. Története 1986-ig nyúlik vissza, akkor mutatta be a francia Auverland cég az A3 típust, melyet elsősorban a hadsereg számára fejlesztettek, de civilek is megvehették. Amikor 1999-ben a menekülés útját kereste az Ikarus, ennek a terepjárónak a licenszét vásárolták meg, hogy hazai gyártással honvédségi beszerzésen induljanak vele.

Sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha sikerül a terv, mert az Ikarus még azelőtt csődbe ment, hogy a Honvédség terepjárót választott volna magának az Uazok helyére. Mellesleg az Auverland története is bukdácsolások sora. A lényeg, hogy összesen öt kaszni készült Mátyásföldön, ebből hármat szereltek készre, prototípusnak, és mind a három rendszámot kapott. Ez itt az utolsó, melyben ott az eredetileg bele szánt Peugeot dízel, és ez így egyben a valódi, magyar gyártású terepjáró. Egy darabka történelem, melyről Juhos Sándor mesél.

2 hozzászólás

Most akkor hány lóerős is ez a földből kiásott vacak?

január 29., 16:28 Módosítva: 2023.02.03 10:22
111
3 hozzászólás

Az igazság fontos dolog. Élhetünk mi egy elképzelt világban, de attól még körülvesz minket a fizika. És bizony a fizikát nem lehet meggyőzni az igazunkról, nem áll le velünk vitázni, hisz az van, amit ő mond. A Fos mérése kapcsán felmerültek vitás helyzetek, bonyolult kérdések, úgyhogy Bélával úgy döntöttünk, hogy tök egyszerű a dolog, megkérjük a fizikát, hogy tegyen rendet. Van ok rá, hogy ez a motor 144 lóerőt tudjon? Vajon valaki a múltban kicserélte a motor belsejét egy soros vétizenkettő bokszerre? Vagy egy robbanás szélén lévő atomerőmű bújt el a szelepfedél mögé? Ki kellett deríteni, nézzünk bele a motorba egy kicsit.

3 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még