Csúsztatok, forogtatok, tanultatok: lezajlott a TC Tréning

2023.10.07. 11:23

Lepörgött a TC Tréning, és örömmel látjuk, hogy még mindig szívesen fogadjátok a dolgot, és sokan eljöttök tanulni, gyakorolni, vagy simán csak jól szórakozni. A Groupama Tanpálya profi munkatársai oktattak, ti figyeltetek és tanultatok, mi pedig csináltunk egy rakás képet.

Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy mennyire fontosak a vezetéstechnikai tréningek. És nem, nem azért mondjuk ezt, mert mi szervezünk, hanem azért, mert váratlanul fontos és hasznos praktikákat lehet ezeken az eseményeken megtanulni.

Tehát bárhol, bármilyen tréningen veszel is részt a jövőben, az garantáltan hasznos lesz, akkor is, ha már voltál. Minden esemény más, és ahogy a groupamás oktatók is mindig elmondják: nem az a lényeg, hogy egyszer jól megoldj egy vezetéstechnikai feladatot, hanem az, hogy gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj.

Minél többször tapasztalod meg, hogy milyen az, amikor megcsúszik az autó, nem akar megállni vagy elfordulni, annál jobban könnyebben tudod majd lereagálni. Az oktatók abban segítenek, hogy ne csak reagálj, a reakció legyen jó is. Előbb-utóbb kiépül a rutin, ami később, egy éles helyzetben úgy jön majd elő, hogy észre sem veszed, mégis tudod, mit kell tenni.

Gyakorlati példa is akad: volt olyan olvasónk, akit egy vezetéstechnikai tréningen megszerzett tudás húzott ki egy nehéz helyzetből:

Persze egy vezetéstechnikai tréningen a körülmények kontrolláltak, és a veszélyhelyzet se igazi, csak szimulált. A valóságban a helyzetek biztosan nem lesznek ennyire egyszerűek és könnyen definiálhatóak, mégis ott lesz az agyadba csendesen bekötve a tudás, aminek az előhívásán gondolkodni se kell, jönni fog magától.

Ez most úgy hangzik, mint egy béna promóció, de félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy csak a TC Tréning a király: a vezetéstechnikai tréning, mint műfaj remek, hiszen egyedi tapasztalatot és rutint lehet így szerezni. Sőt, még azt se állítom, hogy ezek az oktatások profi sofőrré fognak tenni, mert nem. De ha megúszol egy balesetet, mert készségszinten tudod, hogy az autó milyen viselkedésére mi a megfelelő reakció, akkor már megérte.

Nagyon sok TC Tréningen jártam már szervezőként és fotósként. Figyelem, hogy kik, milyen autókkal és milyen tudással érkeznek. Nagyon jó látni, amikor érezhetően rutinos sofőrök érkeznek a különleges autóikkal, hiszen nagyon szimpatikus, amikor valaki egy magasabb tudásszinten is beismeri, hogy a gyakorlás és a tanulás mindig hasznos.

Mégis annak örülök a legjobban, amikor napi mászkálós autókkal érkezik valaki: ezzel jár a mindennapokban, ezt szeretné megismerni. Nincs olyan, hogy valami nem egy tréningre való, sőt, minél többet használ valaki egy autót, az annál idevalóbb. Nem ciki vagy karakteridegen semmi: ha te például egy Ducatóval futárkodsz, azt javaslom, próbáld ki magad azzal is.

Ami még nagyon érdekes tapasztalatom, hogy mindig mennyire változatos a csapat. A rutin és az addigi tapasztalat nagyon hullámzó: van, aki először érkezik, és kezdetben forog, mint a búgócsiga, és van olyan is, akin látszik, hogy abszolút nem kezdő. Egy dolog azonban minden esetben biztos: a fejlődés mindig jól látható.

Talán a rántópadra a legnehezebb ráérezni: ott sokszor azt látom, hogy egyáltalán nincs meg a mozdulat elsőre, de az oktatás végére általában sikerülni szokott mindenkinek. Pedig az nem egyszerű feladat: a felület annyira csúszós, hogy a mozdulatoknak lézerpontosaknak kell lennie, különben tizedmásodpercek alatt a száraz részen landol az autó.

De a változó tapadású pályás szlalom se könnyű, hiszen ott rengeteg apróságra kell egyszerre figyelni, miközben a körülmények kis túlzással méterenként változnak. Ilyesmi a gyakorlatban is előfordulhat: olykor kis helyen, határhelyzetben kell manőverezni, miközben a sofőr maximálisan ismeri az autóját. Ugyanez a helyzet a locsolt emelkedővel is, ami sokszor nagyon váratlanul megvicceli az autósokat.

Ezúttal is azt láttam, hogy mindenki nagyon sokat tanult, és szinte biztosan merem állítani, hogy egy kicsivel jobb sofőrként távozott, mint ahogy jött. Merem remélni, hogy mindenki jól is érezte magát, hiszen ez egyben remek móka is. Minden résztvevőnek nagyon gratulálunk, és reméljük, hogy legközelebb is eljöttök, hogy finomítsátok a tudásotokat. Jó hír, hogy lesz még idén TC Tréning október 29-én és december 2-án, gyertek azokra is, király lesz! Vezessetek óvatosan!