És azt ismerik, hogy három rendőrautó gyorsul a Bajcsy-n?

2015.09.01. 07:39
Ez itt a hosszú szünet után visszatért Hidegindító szeptember első napján, a II. világháború emléknapján, egyben a Nordschleife királya halálának 30 éves évfordulóján.
 

Mi ez a Hidegindító?

Ne gondold, hogy a Totalcarnál csak akkor indul az élet, amikor te már órák óta pörgeted a mókuskereket. A Hidegindító egy kora reggeli formátum, nem megterhelő olvasmány, amíg elfogy a kávé, beköti a cipőjét a gyerek, amíg megjelenik a hátad mögött a főnök, vagy bezötyögsz a suliba, éppen a végére is érsz. Ha egy témáról még többet olvasnál, a forrás linkjén megteheted, ha nem, nem. Jó reggelt, ez ilyen egyszerű.

Közlekedési koffein

 • Az Útinform kora hajnali híre szerint teljesen megszűnt a torlódás az M1-es autópályán. Hegyeshalom előtt már a tehergépjármű forgalom is torlódás nélkül haladhat Ausztria felé.
 • Torlódás van viszont az M0-s autóúton a Megyeri híd felé Gyál mellett, a 35-ös km-nél. Egy kisbusz defektet kapott és az oldalára borult, a külső sávot lezárták, 2 km-es torlódás alakult ki.
 • Szintén az Útinform írta 05:20-kor, hogy az M3-as autópályán Vásárosnamény felé a 17 – 20 km között a daruzást befejezték két sáv (a leálló és a külső) autózható.
 • Módosítják a teherautók által fizetendő e-útdíjról szóló rendeletet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint a jogszabály pontosítja a teherautók után fizetett díjköteles útszakaszok listáját, valamint tartalmazza az idén átadott és átadandó útszakaszok díjasítását is. A nyáron átadott szakaszok esetében, például az M43 országhatárig tartó szakaszán, vagy az M85 korábban átadott részein októbertől kell fizetni a teherautók után. A később átadandó gyorsforgalmi vagy főúti díjköteles szakaszokon november elsejétől kell fizetniük a fuvarozóknak - közölte az NFM. A pontosításokat és újabb szakaszok díjasítását tartalmazó jogszabály a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg és 15 nap múlva lép hatályba. (MTI)
 • 44 milliárd forintból újították fel másfél év késéssel, de ahelyett, hogy gyorsult volna, ötven perceket késik, mi az? A Budapestre nyugat felöl ingázók tízezreit érintő Budapest-Esztergom vasútvonal. Az, amelyiket a MÁV és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő nagy kegyesen átadott augusztus 20-án, valójában rengeteg hiányossággal küzd még a vonal. A pálya mellett sok még az építkezés, van, ahol kézi irányítással váltják ki a sorompót, érthető tehát, miért számolnak be giga késésekről az utasok. A felújítás előtt 91 perces menetidő most nem ritkán 100 perc fölötti, és nem jobb a helyzet a szintén gigaforgalmú 10-es főúton, ami a vasúttal párhuzamosan halad, és az ottani fennakadások kihatnak rá. Az úton hétfő reggel 130 perc alatt tette meg az azonos távon közlekedő buszjárat a távot, a menetrendben jelzett 60 helyett. Semmi remény, hogy épp ma, az iskolakezdés napján bármit javul a helyzet.
 • A nagy káoszra való tekintettel tovább tolják a fizetős parkolás bevezetésének tesztidőszakát Óbudán. Szeptember 30 az új határidő. (obuda.hu)
 • A Duna alacsony vízállása miatt a BKK hajójáratai nem tudnak kikötni az Óbudai-sziget, az Újpest, Árpád út, a Meder utca, a Jászai Mari tér (Margit híd) és a Haller utca kikötőkben mától az előrejelzések szerint a hétvégéig. A kikötők megnyitásáig mind a D11-s, a D12-es, mind a D13-as hajó rövidített útvonalon közlekedik. (BKK Facebook)

Cukor

 • Végigtarolta az internetet a 444.hu videója három rendőrautóról, amikkel a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésénél rendeztek spontán(?) gyorsulási versenyt a rend őrei. Fair küzdelem volt, mindenki astrázott.
 • Látott már törött tankot? Na, nem olyat, amit szétlőttek, hanem közlekedési balesetben sérültet? Ha kattint, olyat lát, amit betonfalnak küldtek, de megviselte. Érdekes látvány a törött acél egy T-72B3-esen. (English Russia)
 • Ki látott már A8-as Audit halottas menet élén? Jó, annyira nem nagy fogás, de abban is egy kutyát vittek? Ilyen egy luxus kutyatemetés Kínában.
 • Autókereskedés lett Isztanbul ultramodern versenypályájából. A 290 millió dollárból épült pályán 2011-ig rendeztek Formula—1-es futamokat, Bernie Ecclestone a világ legjobb versenypályájának nevezte, aztán valahogy nem jól folyhattak a korrupciós pénzek a háttérben, és négy éve teljesen kikerült az autósport vérkeringéséből az Istanbul Park. A hírek szerint a következő tíz év sem hoz változást, az angol nyelvű török Today's Zaman ugyanis arról ír, egy autókölcsönzéssel és –kereskedéssel foglalkozó cég bérelte ki magának. (Today's Zaman)

Autóipari hírsaláta

 • 340 millió dollárt fektet be Dél-Afrikában a Volkswagen - írja az autonews.com.
 • Kongóban elindult az elektromosautó-megosztó szolgáltatás. Afrika sötét múltú köztársasága katari támogatással vág bele az elektromosautózásba a fővárosban, Brazzaville-ben. Az ötven elektromos autó és 14 elektromos busz a most kezdődő Afrika Játékok alatt kezdenek. 80 töltőállomást építettek számukra a városban, amiket napelemekről működtetnek majd – négy fokkal az Egyenlítő alatt ez nem egy rossz elképzelés. (busetcar.com)
 • Kínai játékgyártó amatőr húzása miatt ismeri meg a világ idő előtt a vadiúj Volvo S90-et. A részleteket elolvashatja a Totalcaron.

Anno szeptember 1

1985. szeptember 1-jére két emlékezetes esemény jutott. Ma 30 éve annak, hogy egy Robert Ballard vezette kutatócsoport megtalálta az RMS Titanic roncsait az Atlanti-óceán sötét és hideg mélyén, és 30 éve annak is, hogy az autósport elvesztett egy óriási tehetséget legendás helyszínén, a Spa-Francorchamps-i Eau Rouge-ban.

Stefan Bellof túlzás nélkül a nyolcvanas évek közepének top2 legnagyobb új tehetsége volt. A másik volt Ayrton Senna. Egy nagyon ígéretes kezdés után nagy jövője lehetett volna a Formula-1-ben, ami mellett '84-ben és '85-ben párhuzamos a Sportautó-világbajnokságon is versenyzett. Halálakor mindössze 27 éves volt, de egy ilyen rövid pályafutás elég volt rá, hogy máig élő rekordot (6:25.91) fusson a Nordschleifén egy Porsche 956-tal 1983-ban. Az autóval, amivel két évvel később életét vesztette, miközben Jackie Ickx-szel meccselt a Spa-i 1000 kilométeresen.

Mifelénk

Továbbra is a szerkesztőségben pihen tíz darab kiváló rokkantparkolós sablon. Winkler nagy lendülettel indított gerillafestése hamvába halt, pedig minden adott a folytatáshoz. Harcos kedvű önjelölt jótevők jelentkezését várjuk. Jelentkezni a tcolvasok/kukac/mail.totalcar.hu címen lehet. 

Totalcar-retró

Ma két éve annak, hogy a negyedik Totalcar Pályanapon elfoglaltuk a Hungaroringet. Két éve ilyenkor ráadásul már a második napra indultunk, kétnapos volt ugyanis a dzsembori. Ha ott voltál, és felmelegítenéd az emlékeket, vagy ha nem voltál ott, de érdekel, milyen volt, nézd meg ezt a videót.

Napindító kép

Ő itt Dan Gurney, autója egy AC Cobra, a táj mögötte Olaszország, a kép ugyanis a Targa Florión készült 1964-ben. A Targa Florio manapság ennyire nem menő, de az időjárás hasonló lesz ma is, mint amit a képen látni: felhőmentes és meleg, esőmentes.