2015.09.14. 08:04

Szeptember 14. van, hétfő, Szeréna és Roxána névnap. Napközben 26 fok körül alakul a hőmérséklet, de helyenként előfordulhatnak záporok. Induljon a hét pozitívan!

Ez történt hétvégén a TC hasábjain

  • Michelisz Norbi a szombati időmérő edzést megnyerte Japánban, így a pole pozícióból vágott neki a futamnak. A második futamot műszaki hiba miatt nem tudta befejezni, de az összetett pontversenyben így is feljött a negyedik helyre. Részletekért kattintson ide.
  • Megjöttünk a 620-assal. Illetve csak szerkesztőségünk Év Autója zsűrítagja, Csikós Zsolt. Az emlékekkel átitatott cikket az öreg Ikarusról ide kattintva érhetik el.
  • Gerillafestő lett egy kerekesszékes anyuka Angliában. Ha ön is kedvett kapott felfesteni a lekopott mozgássérülteknek fenntartott helyeket, mi adjuk a sablont.

Miért írnak a „Kapaszkodósáv” táblába számot? -

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

A képen látható közúti jelzés „Kapaszkodósávra figyelmeztet”.

Sokan nem tudják, hogy ez a sáv nem csak egy lehetőség a forgalom gyorsítására az emelkedő útszakaszon.A tábla egyben kötelezettséget is jelent, mert aki nem tud csak lassabban haladni, annak kötelező ezen a sávon közlekednie.

De mivel a „lassabban” fogalom elég relatív, ezért a KRESZ konkrétan rögzíti, hogy kinek kell a kapaszkodósávban haladni:

„Ahol kapaszkodósáv van, a kapaszkodósávon kell haladniuk azoknak a járműveknek, amelyek lakott területen kívül 70 km/óra, lakott területen 40 km/óra - sebességnél lassabban haladnak.”

Tehát például városon kívül minden olyan jármű köteles kapaszkodósávban közlekedni, amelyik nem képes legalább 70 km/óra sebességgel haladni.

A képen látható helyen viszont némi engedményt ad a tábla, ezen az emelkedős útszakaszon csak 60 km/óra az a határsebesség, ami alatt a kapaszkodósávban kell közlekedni.

Természetesen olykor ennek ellenére is ki kell menni az úttest szélére, hiszen lassú haladással nem szabad akadályozni a gyorsabban érkező járműveket.

További tippek, tanácsok a Kreszklub oldalán.

TC Retró

Már 12 éve annak, hogy Winkler fejet hajtott a Range Rovernek. Ha kíváncsi, hogy mi tetszett neki a luxustankban, kattintson ide.

Ipari koffein

 astra2
  • Minden fontos piacának minden szegmensében vezető szerepre törekszik az Opel márkával a General Motors (GM) - jelentette ki a Bild am Sonntag német lapnak adott interjúban Mary Barra, a GM vezérigazgatója. A GM elsősorban az Opel új Astra modelljéhez fűz nagy reményeket. MTI
  • Nagyot eshet az olaj ára - írja a Napi.hu. Egészen 20 dollár/hordóig eshet az olaj ára a jelenlegi 45-50 dolláros szintről, ami tovább nyomná le a bezin árát is, ha teljesül a Goldman Sachs legpesszimistább forgatókönyve. A háttérben az állhat, hogy nem csökkent a túlkínálat viszont tovább lassul a kereslet növekedése.

Közlekedési édesítőszer

20 órától szeptember 18-ig a XVIII. kerületben, a Gyömrői út és az Igló utca csomópontjában a jelzőlámpás forgalomirányítás fejlesztésére kerül sor. A munkák idején a csomópontban a jelzőlámpákat sárga villogó üzemmódra kapcsolják. Részletek a BKK oldalán.

Tudta-e?

Az kettéosztott Berlinben a metróvonalakat is felosztották a két városrész között. Volt azonban két vonal, az U6 és az U8, melyeket Nyugat-Berlinhez csatoltak, de egy-egy szakaszon Kelet-Berlin alatt futottak. Az ide eső állomásokat lezárták, katonákkal őrizték, és a metrók megállás nélkül haladtak át rajtuk.

Ezt a Városi Levegő blog Facebook oldalán olvastuk.

Zacc

"Árral szemben sem úszni, sem bármi mást tenni nem okos, de persze mindig akad néhány önjelölt hős, aki megpróbálja."- ennél jobban mi sem fogalmazhattuk volna meg a videó lényegét. Ha megnézné, irány a Velvet!

Anno

  • 1980-ban ezen a napon nyerte meg Nelson Piquet az Olasz Nagydíjat Imolában. 2003-ban Schumacher, 2008-ban pedig Vettel győzött, de már Monzában.
  • 1983-ban ezen a napon született Amy Winehouse. A botrányos életet élő énekesnő, dalszerző 2011-ben halt meg.

Így úszhatod meg a dugót!

Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be és teljesen mindegy, hol autózunk éppen.

A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

A nap képe

Irány Frankfurt!

Holnap nyitja meg kapuit a sajtó előtt a 66. Frankfurti Autószalon. Szerkesztőségünk három tagja: Csikós Zsolt, Máth Dávid és Zách Dani már úton vannak, hogy egyenesen a helyszínről tudósítsanak. A Carscoops összeszedte, hogy milyen újdonságokat várhatunk idén.