2016.01.13. 08:07

Január 13. van, szerda, Veronikák, Ivettek és Vidorok névnapja. 1713-ban ezen a napon szállt partra II. Rákóczi Ferenc Dieppe-ben, Franciaországban. A nappali hőmérséklet 5 fok körül várható, helyenként havas eső is lehet. Ma van a vallásszabadság világnapja, amit 1568-ban a tordai országgyűlésen mondtak ki először.

TC menni Dél-Olaszország

Pere Laci és Vályi Pista megérkeztek Calabirába, megtalálták a lefoglalózott 320-ast és elindultak vele haza. A félelmek alaptalannak bizonyultak, az adásvételi megköttetett. Ha kíváncsi vagy a teljes utazásra klikk ide, ha csak a kiscápa állapota érdekel kattints ide.

A nap képe

Autóipari americano

Január 24-ig pörög a Detroiti Autószalon, ahol minden gyártó jelen van, aki egy kicsit is szeretne harapni abból a bizonyos tortából. Hírrovatunk folyamatosan követi az eseményeket, íme néhány csemege az eddig látottakból:

Cukor

A CarWow úgy döntött, ha csak vázlatokon is, de feltámasztják az egykori ralilegendákat mai formában. HF Integrale, Porsche Safari, AMG, Quattro, Giulia, 500 Abarth Rallye és más szemet gyönyörködtető realisztikus rajzok, amiket kérdés nélkül kitennénk a szoba falára.

Eladó az eredeti Olasz meló (egyik) Miurája. A narancssárga sportkocsi órája 19 ezer kilométeren áll, de 2011-ben már kapott egy új motort. Az Angliában árult autó árát egyelőre még nem lehet tudni. További részletek a GT Spirit oldalán.

Autóipari hírsaláta

Több mint 243 milliárd forint bevétel származott az útdíjakból tavaly, ami 33 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. előzetes adatai szerint. Ebből 185 milliárd forint a teherautók által használt e-útdíjból (HU-GO) származott, és több mint 57 milliárd forint folyt be az e-matricákból 2015-ben. Az útdíjszolgáltató adatai szerint a 1,3 millió eladott megyei matricából több mint 7,3 milliárd forint bevétel származott, ez az összes e-maticákból befolyt bevétel 12,7 százaléka. MTI

Tegnap nyitotta meg kapuit a Brüsszeli Autószalon. Az eddig látottak alapján csak európai márkák képviseltetik magukat. A Volkswagen csoport az Audi Prologue Allroadot és a Volkswagen Sport Coupé Concept GTE-t állította ki, a Fiat az új Tipót, az Alfa Romeo Giuliát és a 4C Spidert, a Peugeot a Quartz tanulmányt, a Suzuki pedig az S-Crosst.

Csökkentette bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 322-323 forintra, a gázolajé pedig 309-310 forintra mérséklődött.

Sok volt a xilit

Egy Porsche Panamera tegnap este belehajtott a Belügyminisztérium épületébe. Az Index információi szerint horvát fiatalok ültek az autóban, akik bulizni érkeztek a fővárosunkba.

TC Anno

Öt éve ezen a napon jelent meg Csikós Volvo V60 D3 tesztje Öthengeres anyaméh címen. Van benne felfújható férfi, egy pecabot, valamint Papp Tibi is egy videóban. Kattintsanak nyugodtan, nem korhatáros.

Kora reggeli design

Átszínezné a Mini a közlekédési lámpákat – írja az Adrenalin blog.

A közlekedési lámpákkal szinkronizált plakátokat telepített a "Mini" Ausztriában. Ha a jelzőlámpa pirosra vált, a plakát egy piros Mini képére fordul, ha sárgára, akkor sárga kisautó képe jelenik meg, zöldnél zöld. Az ötlet azt szemléltetni, hogy milyen fantáziadús színkódolásban gondolkodik a cég.

Közlekedési koffein

  • Bár a tömegközlekedést csak áttételesen érinti, de örvendetes hír, hogy újra működnek a mozgólépcsők a budapesti 1-es villamos vonalán. Pikáns részletek a BKK oldalán.
  • A hétvégén nem áll majd meg a 2-es metró a Széll Kálmán téren, ezért a 22-es, a 22A és a 222-es buszok ebben az időszakban meghosszabbított útvonalon, a Batthyány térig közlekednek. MTI

Tömegközlekedési cukor

Évek óta mindössze egyetlen utas száll fel a vonatra a Japán északi részén található Kami-Sirataki megállóban. A vasúti megállót, mely már régóta kihasználatlan, csak azért nem zárták be, mert egy helyi iskolás lány vonattal jár be a gimnáziumba. Emberségből ötös! A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.

A nap videója

A Petrolicious csapata ezúttal egy ausztrál Mazda RX-2-est forgatott le. Az 1971-es, Wankel-motoros kupé kőkemény versenygép, de annyira rendben van minden egyes porcikája, hogy legszívesebben lefekvéskor a takarónk alá tennénk és simogatnánk reggelig.

Anno

  • 1957-ben ezen a napon rendezték a Forma-1-es Argentin Nagydíjat Buenos Airesben. A győztes Juan Manuel Fangio Argentína lett a Maseratval.
  • 1974 szintén ekkor rendezték az Argentin Nagydíjat. Ekkor az új-zélandi Denny Hulme, a McLaren Ford pilótája álhatott a dobogó lefelső fokára.
  • 1980-ban is ekkor volt az Argentin Nagydíj. Az ausztál Alan Jones győzött a Ford Williams színeiben.

Megéri elindulni? A Waze megmondja!