Erre ne menj 15-én!

2016.03.11. 07:59 Módosítva: 2016.03.11. 08:13

Március 11-ére, a hét utolsó napjára virradtunk, mellesleg a Szilárdok ünneplik névnapjukat. Reggel délen és nyugaton előfordulhatnak kisebb záporok, és bár keleten még akár némi napsütésre is számíthatunk, de később feltámad a szél, amely helyenként akár viharosra is erősödhet. A mai napon ünnepli születésnapját Douglas Adams író, és Eddie Lawson, legendás motorversenyző. Ma reggel Hozier zenél a Hidegindítóban, következzen az Arsonist's Lullabye

Tegnap a Totalcaron

  • Hathengeres is, BMW is, és élvezetes vezetni. De mit ad 12 évesen? Olvassák el Göbölyös Zsolt tesztjét a Z4-esről. 
  • Hihetetlenül ritka Porsche kerül kalapács alá, amely nem csak ára miatt különleges, hanem azért is, mert versenyautóból alakították vissza utcai autóvá. Kattintsanak Andróczi Balázs hírére. 
  • Szintén hírszerkesztőnk írta meg a Honda hidrogénautóját, ami elképesztően drágára sikerült.

Autóipari hírsaláta

  • Megújult a BMW kerékpár palettája. Néhány apróbb műszaki részletben, és főleg színeiben térnek el a a  2016-os kerékpárok elődjeikhez képest.A kínálat legnépszerűbb darabjai a Cruise M-bike, amely matt fekete vázával, és néhány, a kontraszt kedvéért vörösre fényezett elemével tér el, valamint az elektromos rásegítésű Cruise e-Bike és a gyerekeknek szánt Cruise Bike Junior. A BMW legolcsóbb felnőtt kerékpárjait 415 ezer forintért vihetjük haza. Írtunk már az autógyártók által készített kerékpárokról, itt olvashatják. (BMW Press)
  • Magyarországra jöhet a vákuumvonat? Előfordulhat, de biztos nem a közeljövőben, hiszen még az amerikai tesztpálya is csak épül. Az Index információi szerint szóba került, hogy Bécs, Pozsony, és Budapest között építenek ki a vasutat, és mindössze 18 perc alatt lenne képes megtenni a távot, 1200 km/óra feletti átlagsebességgel. Ezt a sebességet viszont csak úgy lehet elérni, ha vonat vákuumban halad, és nem hagyományos kerekeken fut, hanem mágneses erőtéren lebeg. Ezek a technológiák persze már mind léteznek, ám kérdéses, hogy sikerül-e ekkora távolságon is megoldani a használatukat.  
  • Nagyjából egy hete jelent meg egy látványterv a Jeep Trailcatről, az Easter Safari nevű terepjárós találkozóra szánt koncepcióautóról. Ahogy a nevéből sejteni lehetett, a terepjáró megkapta az FCA konszern 700 lóerős, kompresszoros V8-asát, és hogy valamennyire kezelhető maradjon, megnyújtották az alvázát. A terepjáró képességről a szélesített nyomtáv, és a 40 col átmérőjű BFGoodrich terepgumik, és FOX futómű gondoskodik. Egy terepjáróban valójában persze teljesen felesleges ekkora teljesítmény, de még egy ilyen, csak egy darabban készülő gépnek is komoly reklámértéke lehet a brutális számok miatt. (CarAndDriver)

Így spórolnak az autógyártók

Hiába készül viszonylag kis szériában egy autó, az alkatrészek költségei így is elszállhatnak. Mert igaz, hogy nem kell sok például a lámpatestből, ám ugyanúgy szükség van hozzá gyártósorra, munkásokra, és más egyéb drága dologra a gyártáshoz. Sok gyártó ezért már létező termékeket választ luxusautójába, így kerülhet ugyanaz a hátsó lámpatest egy Bova Futura távolsági buszban és egy McLaren F1-ben. A Car Throttle csapata most összeszedett néhány drága autót, amely hétköznapi járművekkel osztozik valamilyen kiegészítőjén.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Ne próbáld ki otthon

Mindig is egy gázturbinára vágyott? Csak egy kiszuperált turbó választja el álmai megvalósításától. Ezen a videón az látható, ahogy egy öreg - vélhetően teherautóból származó - feltöltőt gázturbinává alakított a lelkes hobbigépész. Az elv egyszerű: a kompresszor oldal által szállított levegőt visszavezetik a turbinaoldalba, és gázt, esetleg más üzemanyagot égetnek el előtte a csőben. Így ugyanaz az öngerjesztő folyamat valósul meg, mint a repülőgépek hajtóműveiben, igaz, valamivel gyatrább hatásfokkal. Viszont így is hangos, meleg, és látványos, ami egy gépszerető embernek már elég a boldogsághoz.

Közlekedési koffein

  • A március 15-én megtartott nemzeti ünnep a megemlékezések és a rendezvények miatt számtalan útlezárást, forgalomelterelést, és más, közlekedést nehezítő tényezőt hoz magával. Kattintsanak, hogy kiderüljön, hova nem érdemes autóval indulni.
  • Az utak állapotáról és az esetleges forgalomkorlátozásokról az Útinform oldalán tájékozódhat.

Totalcar retró

Tíz év telt el azóta, hogy megjelent Winkler Ssangyong Kyron tesztje. A videóból kiderül, hogy mi a közös egy zuhanó repülőben és egy Kyronban. 

Ma a Totalcar műsorán

Vannak aztán a sötét oldal ereklyéi, Darth Vader olvadt bukósisakjától Caligula lószerszámán át Hitler beretvájáig, mellyel a róla elnevezett kefebajuszt fazonírozta. A sötét oldal ereklyéi annyira kelendőek, hogy tessék bemenni egy átlagos military shopba, valószínűleg lesz utángyártott Hitler mellszobor-levélnehezék, de valószínűleg ál-antik műanyag keretes, láthatóan raszteres Rudolf Hess portré is. - Winkler Audit tesztel, ráadásul olyat, ami állítólag Gyurcsány Ferencé volt.