2016.06.14. 08:32

Június 14-én is szép reggelt kíván a Hidegindító, a napon, amikor Vazul nevű ismerőseiket kell felköszönteniük névnapjuk alkalmából. Marad a szeszélyes időjárás, Vas és Zala megyében lehet csapadékra számítani, az ország többi részén napsütés lesz a jellemző időnként megélénkülő felhőzettel, 22-27 fokig melegedő hőmérséklettel. 97 évvel ezelőtt kezdődött a világ első Atlanti-óceán átrepülése John Alcott és Arthur Brown által, valamint 88 évvel ezelőtt született Ernesto Che Guevara hivatásos forradalmár. Szóljon ma Jack Savorettitől a Soldier's eyes, amit nem lehet csak egyszer meghallgatni:

Tegnap a Totalcaron

A tegnapi nap elég sűrű volt, megjelent például Bandi cikke az új Nissan GT-R-ről. Remek autó, még tovább finomítva, pár apró kellemetlenséggel. A másik jelentős esemény, hogy több hónapnyi gyógyulás után elkelt a bálna. Úgy tűnik, jó helyre került, valószínűleg hallunk még róla. 

Vége az Ubernek?

A parlament tegnap döntést hozott arról, hogy akár 365 napra is be le tudja tiltani az Uber applikációjának a hozzáférését abban esetben, ha a cég nem tart be minden előírást. A Napi.hu értesülései szerint a társaság hétfőtől 400 sofőrjének tiltotta le a hozzáférést, mivel nem volt meg az összes szükséges engedélyük a munkavégzéshez. 

A közlekedési hatóság által elrendelhető tiltás akkor lép életbe, ha a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek, ennek hiánya miatt megbírságolják, de folytatja a tevékenységet. A taxisok és az Uber között itt feszül az ellentét, vagyis nem tisztázott, hogy az Uber taxiszolgáltatást nyújt, vagy személyszállításit. A törvény szerint 50-től 200 ezer forintig büntethető a szolgáltató, aki a kötelezettségnek nem tesz eleget. További részletekért kattintsanak a Napi.hu-ra. 

A parlament döntésére tegnap reagált az Uber magyarországi operatív vezetője, Fekete Zoltán is: 

„Az Uber továbbra is kitart amellett, hogy az új technológiák betiltása, blokkolása - pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé - nem jó irány. Ezt megerősíti az Európai Bizottság iránymutatása is, amely felhívja a tagállamok figyelmét, hogy ne a betiltást, hanem az ésszerű szabályozást válasszák a megosztáson alapuló gazdaság szereplői esetében.  Az Uber eddig is nagy hangsúlyt fektetett a szabályoknak való megfelelésre: az autós partnerek kiváltották a személyszállítói engedélyeket és a magyar jogszabályoknak megfelelő számlát adnak.  Az Uber továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét a döntéshozókkal annak reményében, hogy a jelenlegi, idejétmúlt szabályozást felváltsa egy modern, az új technológiákra szabott szabályozás, amely a fogyasztók érdekeit helyezi a középpontba. Az Uber továbbra is elkötelezett 150 ezer magyarországi felhasználója és 1200 autóspartnere iránt, és folytatja működését.”

Autóipari hírsaláta

  • Új navigációs szoftvert adott ki az NNG Androidra és iOS-re. Az iGo Navigation száz országra kínál navigációt, és bár maga az applikáció ingyenes, azon belül vásárlással juthatunk hozzá újabb térképekhez. Az európai navigáció például 29,9 euróért, a teljes európai sebességmérő-hálózat pedig további 5 euróért érhető el.
  • A Totalcaron gyakori téma a Formula Student, a versenysorozat, ahol az egyetemistáknak kell versenyautót építeni, csapatot szervezni és működtetni. A Budapesti Műszaki Egyetem csapata most a Német Villamosmérnők Egyesület által szervezett E-Race-en állhatott a dobogó tetejére, ugyanis a három versenyszámból kettőt megnyertek, így sikerült hat német csapatot is maguk mögé utasítaniuk. Az esemény tulajdonképpen egy tesztfutam, hogy a diákok a tesztszezon közepén minél több valós tapasztalatot szerezzenek az új autókkal, és bár nem hivatalos FS verseny, mégis annak szabályai szerint felkészített autóval és felszereléssel kell érkezni. 
  • A Porsche megszünteti a reklám televíziós sugárzását, amelyben Muhammad Ali is szerepet kapott. A minden idők legnagyobb bokszolójának tartott Ali június harmadikán, 74 éves korában hunyt el, a Porsche pedig úgy érzi, hogy így tarthatják tiszteletben a sportoló emlékét. A videóban Ali számítógéppel megrajzolt fiatal mása szerepelt, ahogy saját önmagával edz a ringben, de feltűnik Magnus Carlsen sakknagymester is. A reklám üzenete az, hogy a legnagyobb eredmény, ha valaki az önmaga által szabott kihívásokat képes leküzdeni, hiszen egy Porsche 911-eshez is csak egy másik 911 érhet fel. A reklám érdekessége, hogy a bokszolót dublőr helyettesíti, akit számítógépes utómunkával rajzoltak át olyanra, mint Ali, és még egykori edzőivel is konzultáltak, hogy minél valósághűbb legyen a látvány. A felvételt csak azután nyilvánították késznek, hogy maga a sportoló is rábólintott. Bár a gesztus szép, kérdés, hogy valóban kevesebben nézik-e majd a videót, hiszen azzal, hogy a Porsche bejelenti a visszavonását, várhatóan még nagyobb lesz körülötte a hírverés.(Carscoops)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

Az Útinform ma reggel a következő hírekkel szolgál az autósoknak:

  • Az M7-es autópályán Letenye felé a 83-as km-nél kora hajnalban egy kamion hídpillérnek ütközött, majd kigyulladt. A mentés még tart, a Letenye felé vezető oldalt lezárták, a forgalmat a 80-as jelű polgárdi csomópontban a 7-es főút felé terelik el, onnan Lepsényen át, majd a 71-es főúton lehet visszatérni az autópályára. A terelési pont előtt két km-es a torlódás.
  • Az 5-ös főúton a 74-es km-nél Kecskemét külterületén két személyautó összeütközött. A négysávos szakaszon csak két sávon lehet haladni.

Csütörtöktől lezárják a Szabadság hidat, mivel átalakítják a villamospályát, de gyalog és bringával használható marad. Részletekért kattintson az Index.hu-ra. 

Ma a Totalcaron

Féltik az autókat, gondolom, és persze nem alaptalanul; magyar újságíró is tett már tetőre M-es BMW-t, mert úgy gondolta, eljött az ideje, hogy megmutassa. De ez a bizniszhez tartozik  – én speciel világéletemben vigyáztam az autókra, de az idiotizmusból fakadó káreseményt könnyebben elfogadnám, ha mondjuk a BMW helyében lennék. Egyrészt jó üzenet, ha nem féltik az autót, mint mondjuk a Skoda, amikor az Octavia 4x4-gyel bezavartak minket Finnországban egy köves erdei útra, mindenfajta felügyelet nélkül, azzal az egyetlen figyelmeztetéssel, hogy toljuk neki bátran. Az ilyen óvatoskodás szerintem alapban rossz üzenet, és persze az sem árt, ha az újságíró néha összeszarja magát, mert megérzi, hogy az autó mennyivel többet tud, mint ő. 

Winkler a BMW M2 bemutatóján járt.