Mihez kell két motor és 1300 lóerő?

2016.06.28. 08:22

Üdvözli önöket a Hidegindító június 28-án, Levente és Irén napján. Ma délelőtt esőre számíthatunk, főleg az ország középső és keleti részein, de délutánra már csak északkeleten fordulhat elő eső. Napsütésre leginkább a Dunántúlon számíthatunk, és megerősödik az északi-északnyugati szél, miközben a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul. 102 éve ezen a napon lőtték le Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami az okot szolgáltatta az első világháború kitörésére, és szintén ezen a napon, 97 évvel ezelőtt írták alá a versailles-i kastély tükörtermében a békeszerződést, amely véget vetett a konfliktusnak.

A pisztácia kifogyott 

Tegnap este érkezett a szomorú hír, hogy 86 éves korában elhunyt Bud Spencer. Magyarországon talán nincs olyan ember, aki ne nevetett volna önfeledten poénjain, hiszen hiába ismételték akárhányszor filmjeit, nem lehetett megunni, évtizedeken át, generációknak jelentette a könnyed szórakozást. Élete során 77 filmben szerepelt, ám itthon többnyire ugyanazért a karakteréért rajongtak, amikor a nagy, erős, de végtelenül jószívű kisembert alakította, aki mindig a gyengébbek oldalára állt. Az Index másfél éve otthonában látogatta meg, erről videó is készült, itt az életéről olvashatnak részletesen, itt pedig legjobb jeleneteit gyűjtötték össze. Mi a Különben dühbe jövünk autós jeleneteivel búcsúzunk. Tudják, Piros kocsi, sárga tetővel.

Autóipari hírsaláta

Ünnepel a Lamborghini, mivel 50 éve mutatták be a Miurát. Ez az autó a gyár történetének egyik legfontosabb darabja volt, hiszen ez indította el a középmotoros Lambók korát, ráadásul felfoghatatlanul szép, még mai szemmel is. A cég most az Aventador különkiadásával ünnepel, amely hat különleges színnel és elütő küszöb fényezéssel lóg ki a sorból, utóbbi a Miurára emlékeztet. Ezen felül egyedi felnik és bőrbelső jár hozzá, meg persze Miura 50 logók a karosszéria több pontján elhelyezve. (Pistonheads)

Egy másik sportautó-legendának is fut a szekér, a General Motors legalábbis bejelentette, hogy komolyabb összeget fektetnek a Corvette bowlin green-i gyáregységébe. 290 millió dollárt szánnak a gyár fejlesztésére, ebből közel 150 millió megy az összeszerelő üzem hatékonyabbá alakítására. Ez a befektetés a folyatása a tavaly megkezdett programnak, amelynek keretében 439 milliót szántak egy új fényezőüzem megépítésére. A GM szerint a fejlesztések még idén nyáron megkezdődnek. (Motorauthority)

Szintén a Motorauthorityn jelent meg egy írás a Viper 25 évéről. A gyártás a végéhez közeleg, hiszen tulajdonképpen megszűnt a fizetőképes kereslet a még mindig elképesztően nyers, de erős autó iránt. A negyed százada megjelent sportkocsi célja az volt, hogy akkor épp bágyasztóan unalmas autókat gyártó Chryslerről kialakult képet egy kicsit felfrissítse. Bár nyolcliteres V10-es motor egy teherautóból származott, a hengerfejeket a Lamborghini fejlesztette, és minden sprődsége ellenére az első széria hatalmas sikert aratott. Még azzal együtt is, hogy orrnehézsége és brutális ereje miatt nagyon nehéz volt vele igazán gyorsan menni. Erről meséljen inkább Winkler:

Cukor

Nem éppen friss videó, de mindenképp megéri megnézni: egy kétmotoros csővázas szörnyeteg, több mint 1300 lóerővel. Sajnos sok dolog nem derül ki - például a motivációs sem -, de az biztos, hogy a videón az első motor a legnagyobb teljesítménye mindössze 60%-át adja le, és a hátsót is épp csak 70%-ra állították. Az eredmény így is félelmetes, az összkerekes gép mindössze 2 másodperc alatt ugrik százra. 

Közlekedési koffein

Az Útinform a következő forgalmat befolyásoló eseményekre hívja fel a figyelmet: 

  • Az M1-es autópályán Hegyeshalom határátkelőhelynél, az osztrák hatóságok befejezték a korábbi ellenőrzést, folyamatos a kilépő forgalom.
  • Az M3-as autópályán, Vásárosnamény felé a 19-21-es km között daruzási munka miatt csak a leállósávon halad a forgalom, előre láthatóan a reggeli órákig.
  • A 62-es főúton Szabadegyházánál a 21-es km közelében a mai baleset során megsérült az útburkolat, a sávok már autózhatók, de sebességkorlátozás marad érvényben.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Egy zene a végére

Ahogy már a bevezetőben szó volt róla, épp ma 102 éve követtek el merényletet Ferenc Ferdinánd ellen, amely végül a második világháború kiváltó oka lett. A Sabaton nevű svéd power metál banda dalainak fő témája a háború, és megemlékeztek az első világháború egyik legvéresebb ütközetéről is. A Cliffs Of Gallipoli a Dardanellák ostromáról mesél, ahol az Oszmán Birodalom hadereje feszült az Antant hatalmak seregének. 1915 februárja és 1916 januárja között 392 ezer ember vesztette életét vagy sebesült meg a harcok során.