Tágasabb és olcsóbb VW Bogár jön

2009.10.13. 19:07

A New Beetle utódja 2012-ben érkezik, és félig-meddig hivatalos információk szerint sokkal praktikusabb lesz.

A retro-divat egyik úttörőjét a Volkswagen még 1998-ban mutatta be, és a típus szinte azonnal zajos sikert aratott – elsősorban Észak-Amerikában – de hamar kiderült, hogy a négyes Golf alapjaira épített típus praktikusan nem nyújt sokkal többet, mint egy városi kisautó. Elöl ugyan nem szűkös, de a csomagtere jelképes, ahogy a hátsó ülések is csaknem használhatatlanok. Így hamar alábbhagyott a vásárlók lelkesedése, és sokáig úgy tűnt, a Volkswagen sem akarja folytatni a költséges kalandot: évekig azt nyilatkozták a cég vezetői, hogy a típust addig tartják piacon, amíg megéri gyártani, majd utód nélkül kiveszik a kínálatból.

Az utóbbi években azonban változott a VW igazgatóinak véleménye: úgy döntöttek, kijavíttatják a hibákat, és újra megpróbálják feltámasztani a Bogár legendáját. Az amerikai részleg vezérigazgatója, Stefan Jacoby a napokban azt is elmondta, hogy az autó három év múlva készül el, sokkal tágasabb hátsó üléssort és csomagteret kap majd, annak ellenére, hogy nem lesz lényegesen nagyobb, mint a jelenleg futó típus. Emellett odafigyelnek az árra is: viszonylag olcsó autóként szeretnék piacra dobni a Beetle következő generációját, visszatérve a legenda gyökereihez, és ismét nagy tömegben szeretnék értékesíteni azt.

Addig azonban, míg megérkezik az új generáció, a réginek kell kitartania, ami egyáltalán nem lesz könnyű: a Beetle legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban az eladások 48%-kal estek vissza az idén, így 12-13 ezer példánynál aligha vesznek többet az idén. Így viszont kétséges, hogy egyáltalában megéri-e piacon tartani a típust, vagy még az előd megérkezte előtt kénytelenek lesznek leállítani a gyártást.