Kia Ray: Prius, koreaiul

2010.02.11. 11:26

A Hyundai csoport hatalmas lendülettel próbálja minden fronton befogni a japán konkurenciát. Nagy tömegben eladható, jó minőségű típusaik, luxusautójuk és hátsókerék-hajtású kupéjuk már van, a következő lecke a sorozatgyártásra érett, önálló formatervű hibrid típus elkészítése.

A Kia Ray tanulmány ez utóbbi modell előfutára lehet: a hajtáslánc állítólag már használható, a formaterv pedig messziről felismerhető, azaz egy hasonló szériamodell valódi alternatívája lehet a Toyota Priusnak vagy a Honda Insightnak. A Ray hajtáslánca ráadásul valamivel fejlettebb, mint japán riválisaié: lítiumion akkumulátor táplálja a 106 lóerős villanymotort, akár 80 kilométeren keresztül, az elektromos energia elfogytával pedig egy 1,4 literes, 151 lóerős, benzines turbómotor is belép a hajtásba, 1200 kilométerre növelve a hatótávolságot. A lítiumakkumulátor persze otthon hálózatból is utántölthető, így városi közegben akár tisztán villanyautóként is használható a Kia hibridje.

Az alacsony és hosszú karosszéria, illetve a 0,25-ös légellenállási tényező miatt ráadásul nagyobb sebességnél is viszonylag hatékony marad a Ray, de a fogyasztás csökkentését különlegesen kis ellenállású gumiabroncsok is segítik. A súllyal is megpróbáltak takarékoskodni a tervezők – bár a nehéz akkumulátorcsomag miatt a tanulmány így sem igazán könnyű –, többek között ezt a célt szolgálják a hálós ülések. A kiegészítő berendezések működését napelemek segítik, ezzel is spórolva az akkumulátorok értékes energiáján.

Egyelőre bizonytalan, hogy a Ray hasonló formában gyártásba kerülhet-e, de a hajtásláncát állítólag be szeretnék építeni a 2012-re várható következő Cee'd egyik változatába.