Pandion: Alfa kupé Bertonétól

2010.02.17. 12:50 Módosítva: 2010.02.17. 13:25

Sima vonalú, de mégsem sivár a Genfi Autószalonra szánt tanulmány. Könnyen lehet, hogy az Alfa Romeo új arculatának kidolgozásánál is felhasználják az autó néhány stíluselemét.

A képek láttán az az érzésünk, a Pandion hosszú ideje az első eredeti, divatformáló Bertone-tanulmány. A T alakú hűtőmaszk, a sima, de határozott ívekben végződő felületek és az ajtó aljáig húzódó oldalablakok egyedi összhatást eredményeznek. Hasonló ötletekkel ugyan a BMW Vision Efficient Dynamics tanulmányán is találkozhattunk, de érzésünk szerint a Bertone autója jóval letisztultabb lett. Az autó farrésze ráadásul még érdekesebbé teszi az autót. Olyan kialakítást választottak, mint a kitinpáncél alól kilógó rovarszárnyak, csak itt különböző mechanikus alkatrésznek látszó dolgok kandikálnak elő a műanyag burkolat alól.

A Pandiont hivatalosan a 100. születésnapjára készíttette az Alfa Romeo, de nem ez lesz az egyetlen, az olasz márka által megrendelt tanulmány Genfben: a két másik legendás stúdió, a Pininfarina és az Italdesign is bemutat egy-egy Alfát. Ha hihetünk a pletykáknak, a Fiat csoport nem csak az ünnepi alkalom kedvéért költ temérdek pénzt a tanulmányautók elkészítésére: azzal a nem titkolt céllal bérelték fel a három legelismertebb formatervező céget, hogy ötleteket merítsenek az Alfa formai megújításához.