Idősekre, terhesekre hajt a Renault

2010.04.10. 08:17

renault-swivel-seat-1

Nem a Renault az első, aki az ajtók felé forgó székeket szerelt az első üléssorba. A Chevrolet már a hetvenes évek elején, sőt, a Chrysler már a hatvanas években gyártott hasonló szerkezetet, ráadásul az nemcsak a jobb első, de a vezető oldalon is forgatható volt.

Ettől függetlenül a Renault törekvése mindenképpen jó irány: az idősek, terhesek sokszor nehezen szállnak ki, vagy éppen be az autóba – rajtuk segíthet elsősorban a Clio forgó ülése.

Az opció csak a jobb egyben, azaz az anyósülésen ülőt fogja segíteni. Egy kar meghúzásával lehet rögzített helyzetéből kimozdítani a széket, ami hetvenöt fokban képes kifelé rotálni, segítve ezzel a ki- vagy beszállást. A különleges ülés nem rontja a rajta ülő túlélési esélyeit egy esetleges balesetnél, a Renult összes biztonsági mérésén kiválóan megfelelt. A szerkezethez egy kis lábtartó trepni is tartozik, ami a székkel együtt mozog.

Az ügyes megoldás hat nyugat-európai országban (Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Belgium és Svájc) lesz elérhető a 2010-es év folyamán; további importőröket a későbbiekben vonhatnak be a forgalmazásba. A hírek szerint négyszázezer forint körüli pluszköltséget jelent, ha a forgatható széket is kiválasztjuk az extralistáról. A gyár szerint ez az ár kedvezőbb, mint az utángyártott átalakító szettel végzett módosítás.