A felokosodott Dacia, amiből Renault lett

Teszt: Renault Express Pack Comfort 1.5 Blue dCi 95 - 2022.

2022.04.13. 16:26

Autót tesztelni simán tudok, hiszen elmegyek helyekre, közben lassítok, gyorsítok, használom a fedélzeti rendszert, pakolok bele, parkolok parkolok, vagyis autózom. Viszont kisáruszállítót kisáruszállítóként kipróbálni már egy fokkal nehezebb, szimplán mert nem vagyok árufuvarozó. És mindig van egy haver, akinek el kéne vinni egy mosógépet, mindig van egy rokon, akinek el kéne hozni valami nagyot az Ikeából, de a mindig az pont akkor nincs, amikor nálam van egy kishaszongépjármű. Na, jó, egy robogóval csak sikerült megpakolni.

Az autózás élménye egészen sokféle lehet, ez már szinte közhely, de mégis, akkor élvezünk egy autót igazán, ha ellátja a feladatát. Egy luxusautó csendes kényelme, egy sportautó zúzós g erői, egy valódi terepjáró legyőzhetetlensége. Nem akarok arra ideológiát gyártani, hogy dolgokat elvitele A-ból B-be élményszerű lenne, de igenis, egy jó célszerszám használata mindig egyfajta élmény. Nyilván a századik kiszállított mosógép után lehet, hogy máshogy vélekednék, de egy ilyen munkaeszköznél szerintem két fontos szempont van: hogy látja el a feladatát, és hogy érzi magát közben a vezető.

A vezető oldaláról tudok nyilatkozni: jól. Az Express a Dacia M0 platformjára épül, ami rokona a Clio platformnak, tehát azok a kényelmi és biztonsági cuccai ide is átköltözhetnek. Például lehet fejegységünk Android Autoval és Apple CarPlay-jel, rengeteg légzsák, keréknyomás ellenőrző, emelkedőn elindulást segítő rendszer, tolatókamera, holttérfigyelő, tempomat, ami kell. Ezek azok a dolgok, amikkel már nagyon jó az együttélés, de a sávtartóról például le kell mondani. Viszont legalább megmaradtak a rendes, analóg klímaszabályzók, amiért lassan tüntetéseket fogok tervezni, és még negyven liternyi tároló is akad elöl. Szintén ötletes megoldás az utasoldali napellenző sminktükrének helyére épített dombortükör: ha lehajtjuk, komolyan csökkenthető vele az autó holttere.

Az Express értékét persze nem feltétlen úgy nézik, mint egy Suzuki Swiftét, hanem mondjuk a megtérülési idejét számolják, így sok vevőnek a nyilván a mezítlábas változatok fognak tetszeni. Ha pusztán a gépészetet nézem, minden rendben, a csúcs egy 95 lóerős dízel 260 newtonméterrel, 5,8 milliótól. Messzire, sokat vélhetően ezzel fognak menni. Árérzékenyebb megoldás a dCi 75, ami már 400 ezerrel olcsóbban elérhető, a motorizáció alja az ezres, turbós benzines, 100 lóerővel és 200 newtonméterrel, ez már 5,1 millióért hazavihető. Városban, rövidtávon gyilkolni, a garanciaidő végéig vélhetően ez is frankó lesz.

A tesztautó az erősebbik dízel volt, ez is hatsebességes, mint a többi. Amit igazán értékelni tudtam, az a hosszú hatodik fokozat, 130-nál nem sokkal kétezer felett forog. Többnyire rakatlanul járva, városban, rövid távokon 5,5-6 liter körüli fogyasztás jött össze, pedig sokszor kihasználtam, hogy rakatlanul egész jól arrébb megy. Aki fel tudja venni a futár mentalitást, és mindenhova lendületből zúz, kihasználja a lyukakat, a motort lehetőleg 2000 felett tartja, az egész jól fog szórakozni azzal, hogy egy cipősdobozzal siet.

 

3,3 köbméter a raktér, de aki nem tudja átszámolni Hajdú bojlerre, annak legyen elég annyi, hogy egy 29 colos kerekű, L-les hegyi bringa simán befér, de még Kristóf robogója is. Sőt, utóbbi mellé maga Kristóf is, de ezt mesélje el inkább ő:

Az autó, ami csapdába ejtett. Szó szerint

Az autó, ami csapdába ejtett. Szó szerint Antival megbeszéltük, hogy hétvégére átveszem az Express-t, ezért úgy döntöttem, hogy hazaszállítom vele a szerkesztőségből az épp vízpumpahibával küzdő, ezért lábon neccesen mozgatható motoromat. Össze is futottunk este a mélygarázsban, bepakoltuk a motort, lekötöttük, majd mindenki ment a dolgára.

Hazafele gyanús zajokat hallottam a raktérből, ezért félreálltam megnézni, hogy mi a szituáció. Csak kipattantam az Express-ből, ajtó nyitva, motor jár. Aha! Lelazult az egyik spanifer, behajoltam, hogy meghúzzam. Ahogy kicsit megbillentettem a furgont a súlyommal, abban a pillanatban mindkét raktérajtó rámcsukódott, én pedig ott görnyedtem a raktér sötétjében, hogy akkor én most tulajdonképpen csapdába estem. De biztos van kilincs. Hát nem volt. Az okosórám és a vezetéknélküli fülesem zseniális funkcióit segítségül hívva - hiszen nyilván a telefont is elöl hagytam, én fasz - elértem öcsémet: "Tesi, van egy kis helyzet! Véletlenül bezártam magam egy furgonba a Váci út mellett, szabadíts ki, légy oly kedves!" A nagy röhögés közben revelációm volt: ennek a csodás francia járműnek van egy tolóajtaja is. Hoppá, hátha azon van kilincs! Volt. Már csak a spanifert kellett kioldani, hogy utána átjógázhassak a pont útban lévő motor felett és már enyém is a szabadság. A szűk hely miatt úgy estem ki a tolóajtón, mintha épp megszült volna a kisteherautó. Tanulság nincs, de bárki nyugodtan kiröhöghet, én is ezt tenném.

191 centi hosszú a padló, és a teljes terhelhetőség 650 kiló, benzines esetében 780. Ebben a konkrét darabban nem volt, de rendelhető beltér burkolat is. Utóbbi akkor hasznos, ha olyan dolgot szállítunk, ami hajlamos nekiütődni a lemeznek, mert már most látszott néhány sérülés, amit feltehetően egy eldőlt szerszám okozott. A padló viszont kivehető, ami akkor lesz jó, ha alaposan kell takarítani. Ettől eltekintve, még az emelőt is pőrén rögzítették, de legalább könnyű elővenni. A hátsó ajtók természetesen kiakaszthatók, ami nem azt jelenti, hogy dühösek lesznek, hanem 180 fokbanoldalra hajtva nem akadályozzák a bepakolást. Az oldalajtót eltolva pedig több mint 71 centis újkapu keletkezik a bámuló borjaknak. És akad rögzítő fül is bőséggel.

Nagy trükk persze nincs, az Express a Dacia Dokker továbbélése, ha már azt megszüntették. Simán benne van, hogy sokaknak Renault emblémával szimpatikusabb lesz, persze nem csak átmatricázásról van szó, a belteret elég komolyan áttervezték. Ettől eltekintve a mi koca-áruszállításainkkal próbálgatva kellemes élmény volt az Express, legalábbis munkaeszközként megelőlegezem neki a használhatóságot. Két dolog zavar: 120 felett bántóan remeg a külső tükör, a másik pedig az erőszakos ESP. Utóbbira persze lehet magyarázat, hogy azért ilyen túlmozgásos, mert akkor is fognia kell, amikor megpakoljuk az autót. 

A konkrét tesztautó Pack Comfort csomaggal, az erősebbik dízellel 5,82 millióért hazavihető, de persze ezen felül is voltak extrák, amikért fizetni kell. A többek közt ködlámpát, tolatóradart és a holttércsökkentőt tartalmazó csomag például 140 ezer, a tempomat 30 ezer, az ülésfűtés 50 ezer, a bicskakulcs pedig további 30 ezer forint, és a kék fényezésnek is van egy 130 ezres felára. Persze az egész vásárlást és felszereltséget a várható megtérülés határozza majd meg, márpedig, ha van jármű, amit nem a kivagyiság, hanem a képességei miatt vesznek, az az Express.