Csajozáshoz kicsit kevés

2010.05.14. 17:09

Nem hagyhatta annyiban a Volkswagen, hogy az ő házibulijukon az Audi és a Skoda nyomuljon a tánctér közepére. A Wörthi-tó (Wörthersee) melletti GTI-találkozón a névadónak is mutatni kellett valami újat, elvittek hát egy tűzpiros és egy zoknifehér autót Wolfsburgból, hogy látsszon: ők is szeretnék emelni a hangulatot.

Volkswagen Golf GTI adidasnak hívják a különleges felszereltségű forró ferdehátút, amelyet csak fekete, piros és kétféle fehér színben lehet majd kapni. Egy cigiszünet elég lehetett a koncepció kidolgozásához Wolfsburgban, komoly erőforrásokat nem kellett mozgósítani. Elhelyezték a sportszergyártó emblémáját a B oszlopon, átkárpitozták az üléseket három csíkos szövettel, besötétítették a hátsó lámpákat és előkotorták a jó régi golflabda-váltógombot. Kissé ironikus, hogy ez utóbbi csak a DSG váltóhoz kapható, amelynek választókarját úgyis ritkán markolásszuk, de a tuningtalálkozókon, ugye, a dizájn a lényeg.

A fehér GTI-nél valamivel izgalmasabbnak tűnik a piros Excessive, vagyis túlzott névre keresztelt modell, de nyolcvan fölé azért ez sem viszi a pulzusunkat. Viszont a fényes fekete optikai elemekkel felvértezett Golfot a névnek megfelelően már túlzásnak tartja a vezetőség – nem tervezik a sorozatgyártását. A nagyobb, 370, illetve 310 milliméteres féktárcsákkal és 19 colos kerekekkel szerelt egyedi modell Akrapovic sportkipufogót is kapott, amely két százalékkal növeli az eredetileg 210 lóerős TFSI motor teljesítményét. A hátsó diffúzort, amely fékezéskor pirosan világít, sajnos nem lehet máshova sorolni, mint a parasztvakítás kategóriába.

Ha az érdeklődés elég intenzív lesz, kegyesnek ígérkezik a VW: gyári alkatrészcsomagként elérhetővé tennék az Excessive különlegességeit. Az adidas modell viszont már a jövő hónaptól megvásárolható lesz a szalonokban.