Apja is letagadná a Sport Quattrót

2010.11.23. 17:42

Előfordul, hogy egy borzalmasan ronda autóból is legenda lesz – a rövid Quattróval, amelyet saját tervezője is csúnyának tart, annak idején pontosan ez történt.

Peter Birtwhistle még mindig autókat tervez – mostanság a Mazda európai központjának vezető formatervezője –, de úgy néz ki, a Sport Quattróra nem valami büszke. „Bár arra alkalmas volt, amire készítettük, borzalmasan néz ki” – nyilatkozta az egykori raliautóval kapcsolatban. Az önkritikus nyilatkozat persze érthető: az utcai Quattro 29 centivel megkurtított tengelytávú, alaposan kiszélesített változata afféle szükségmegoldás volt 1984-ben, hogy az Audi ismét a győzelemért versenyezhessen a rali-világbajnokságon. Így a forma átszabására nem maradt túl sok idő, és ez lett belőle.

Kétségtelen csúnyasága ellenére a Quattro Sport, amelyből csupán 200 példány készült utcára, számos rajongót tudhat maga mögött, akiket láthatóan nem zavar az esztétikai baklövés: az Audi versenygép számukra egy korszak esszenciája, és mint ilyen, abszolút hiteles, borzasztó külsejével együtt.