Drámát ígérnek az új Clio tervezői

2011.03.18. 06:16

Az aktuális Renault kisautó elég jellegtelenre sikerült, és ezzel a gyáriak is tisztában vannak. Épp ezért az utódot megpróbálják érdekesebbé tenni.

A Renault ugyanúgy járt az elmúlt években, mint sok más gyártó korábban: a formatervezők valahogy elveszítették a fonalat. A kacsaseggű Mégane még érdekes autó volt – ha nem is nagyon célszerű – de azóta a franciák autói valahogy beleolvadtak a tömegbe. Különösen igaz ez a Clio harmadik generációjára, amely igazán már a bemutatásakor sem tűnt ki az átlagautók közül, pedig épp ennek kellene a cég húzómodelljének lennie. Épp ezért most azon igyekeznek a franciák, hogy valami határozottan feltűnőt, ugyanakkor vonzót alkossanak.

Amit eddig csak sejtettünk, azt most a Renault marketing-igazgatója, Steve Norman is megerősítette: a negyedik Clio generáció a korábbi Zoe tanulmány karakterét örökli. „Mindent megteszünk, hogy a szériamodell minél többet megőrizzen a tanulmány jellegzetes stílusából” – mondta a szakember. A terveket Laurens van den Acker csapata készíti, aki állítólag az Aston Martin V8 Vantage formáiból merített ihletet a tervek elkészítésekor – egyebek közt Norman saját Astonját is bevitték a stúdióba, hogy közelről tanulmányozhassák a formáit. „A végeredmény – még a legegyszerűbb Clio 4 is drámai karakter lesz, nem is beszélve a csúcsváltozatokról.” – mondta a marketing-főnök.

A Clio 4 bemutatója még odébb van, ha minden igaz, a 2012-es Párizsi Autószalonon, azaz szűk másfél év múlva kerül sor a típus világpremierjére.