Turbós alapmotor a Volkswagentől

2011.10.12. 06:21

A 85 lóerős szívóbenzinmotor volt az utolsó a VW Polo benzines motorkínálatában, amely még nem az új, alacsony fogyasztású TSI motorcsalád tagja. Kiderült, hogy nem is szánták végleges megoldásnak: már itt az utód.

Az 1.2 TSI motor új változata még erősebb is, mint a régi 1,4 literes: a csúcsteljesítménye 90 lóerő, ami 182 km/h-s végsebességet jelent az ötfokozatú váltóval. Ekkora teljesítménynövekedés persze nem indokolná a váltást, de két nyomós oka is van, hogy a régi szívómotort nyugdíjazták. Egyrészt a szén-dioxid-kibocsátást sikerült így 119 g/km-re mérsékelni, ami a VW számára a jövőre életbe lépő kibocsátási korlátozás miatt fontos, a vásárló pedig az 5,1 literes átlagfogyasztásnak örülhet. Másrészt az 1,4 literes motort egyre kevesebb típushoz kínálják, így a leváltása egy nagyobb példányszámban épülő motorral hosszú távon szintén megéri a befektetést.

Úgy néz ki, hogy az új alapmotorral még olcsóbb is lesz a Polo, mint az elődje, ha nem is jelentősen, de néhány száz euróval biztosan.