Háromszáz felett száguldott a jégen

2013.03.14. 13:49

A szárazföldi sebességi már évtizedekkel ezelőtt olyan magasságokba emelkedett, hogy csak speciális, repülőgép-szerű járművekkel lehet megdönteni. Sőt, szériagyártású autókkal is át lehet lépni a 400 km/h-t, így gondolhatnánk, hogy a sebességi versenynek vége. Pedig erről szó sincs, csak a körülményeken változtattak.

Ezúttal a jégen autózás rekordját sikerült megjavítani, igaz, nem sokkal: Janne Laitinen, a Nokian gumigyár tesztpilótája 4 km/h-val volt gyorsabb, mint két évvel ezelőtt. Nem csoda, hisz a technika szinte ugyanaz volt: egy közel gyári, előző generációs Audi RS6-os a maga 580 lóerős V10-es biturbó motorjával, és persze kiiktatott sebességkorlátozó elektronikával. A Bothnia öböl természetes jegén kialakított 12 kilométeres pálya is közel azonos volt a korábbival, csak egyetlen részlet különbözött. A Nokian új, Hakkapelitta 8 szöges abroncsait kapta a korábbi 7-es sorozatúak helyett.

Nehéz megmondani, hogy valóban az új gumiknak köszönhető-e a rekorddöntés, vagy egyszerűen csak jobban jött ki a lépés a sofőrnek – végülis 4 km/h szinte elhanyagolható különbség – a Nokiannak viszont egész biztosan kapóra jön egy ilyen reklámlehetőség.